הינך נמצא כאן

מגזין המכון - גיליון 54 - מארס 2009

גיליון 54 - מארס 2009
גיליון 54 - מארס 2009
גיליון 54 - מארס 2009

בשער: ד"ר אסף אהרוני וחברי קבוצתו מהמחלקה למדעי הצמח חוקרים את מנגנוני הבקרה על ייצור הקרטנואידים – חומרים נוגדי חימצון המקנים לפרי העגבנייה את צבעו האדום. במחקר משותף עם קבוצתו של פרופ' אבי לוי התגלה שצבר חלבונים – הידוע כשותף בתהליך הפוטוסינתזה בחלקי הצמח הירוקים – ממלא תפקיד נוסף וחיוני בייצור הקרטנואידים בפרי. בפירות בהם נפגע אחד הגנים המרכיבים את הצבר (במידה רבה משמאל, ובמידה מתונה במרכז) נוצרה כמות קטנה יותר של הקרטנואידים, וחלקם היחסי של הקרטנואידים מסוג בטא-קרוטן גדל בהשוואה לחלקו של הליקופן – לכן צבעם צהבהב יותר מזה של הזן המקורי (מימין)

פרופ' דוד טנור. ברירה טבעית
01.03.2009
כימיהחדשות מדע בשפה ידידותית
האם מערכת לייזר יכולה ללמוד? מדעני המכון הצליחו לגרום לשיפור אבולוציוני ביעילותן של קרני לייזר.
בין הגנה להתקפה
01.03.2009
גנטיקהחדשות מדע בשפה ידידותית
חיידקים הם טיפוסים לוחמניים. אמנם הם גורמים מחלות בבני-אדם, אבל רוב הזמן הם עסוקים דווקא במלחמות ובמאבקים עם מיקרואורגניזמים אחרים. בקרבות שהם מנהלים ביניהם על מזון ושטחי מחיה משתמשים החיידקים בכלי נשק ובאמצעי הגנה מתוחכמים.
המפתח
01.03.2009
ביולוגיה מולקולרית של התאחדשות מדע בשפה ידידותית
כדי להבטיח פעולה תקינה של אורגניזם, פועלות בתאים חיים מערכות של "ביקורת גבולות" - קרומים אשר מקיפים את התא כולו ואת האברונים השונים שלו ומגינים עליהם מפני חומרים מזיקים.
מעקב בזמן אמיתי
01.03.2009
מחלות, תרופות וטיפוליםחדשות מדע בשפה ידידותית
המערכת החיסונית היא ארגון גדול ומסובך במיוחד - רשת מורכבת שכל אחד ממרכיביה חייב לבצע את תפקידו ביעילות ובזמן הנכון. ד"ר גיא שחר עוקב אחר תאי המערכת החיסונית בזמן פעילותם השוטפת ובזמן מחלה.
המידה הנכונה
01.03.2009
גנטיקהחדשות מדע בשפה ידידותית
ברוב המקרים, עודף או חוסר של עותק גנטי אינו גורם כל נזק, אבל במקרים מסוימים עלולה כמות לא תקינה שלו לגרום מחלות
חקר הסרטן: מבט לעתיד
01.03.2009
סרטןחדשות מדע בשפה ידידותית
חתן פרס ישראל, פרופ' משה אורן: "רפואה אישית, תפורה על-פי מאפיינים גנטיים של כל חולה, תאפשר לנו לחסל את הגידול בלי לפגוע במטופל"
מימין: פרופ' מוטי הייבלום, פרופ' עדי שטרן וד"ר רועי עוזרי. קיום כפול
01.03.2009
תורת הקוונטיםחדשות מדע בשפה ידידותית
מחשב קוונטי הוא מעין גביע קדוש שעומד במרכז שאיפותיהם של מדענים רבים, במקומות שונים בעולם. העובדה שאיש אינו יודע איך ייראה מחשב כזה ואיך בדיוק הוא יפעל, אינה מרפה את ידיהם של המדענים.
מימין (עומדים): אריאל כהן, ד"ר לידיה כהן, ד"ר צ'לינה כהן-סיידון, ד"ר אירנה איסייב. (יושבים): תמר דנון, ערן עדן, נעמה גבע-זטורסקי, ד"ר מילנה פרנקל-מורגנשטרן. פרטי פרטים
01.03.2009
ביולוגיה חישוביתחדשות מדע בשפה ידידותית
שיטה ממוחשבת שפיתחו מדעני המכון איפשרה להם לזהות שני חלבונים שממלאים תפקיד בעמידות תאים סרטניים לתרופות כימותרפיות.
שינויים בהרגלי הגלישה
01.03.2009
ביולוגיה חישוביתחדשות מדע בשפה ידידותית
חוקרים המפענחים תעלומות ביולוגיות צריכים בדרך כלל להתרחק מאור הפנס. המפתח לפתרון טמון, לעיתים קרובות, במקומות בלתי צפויים - ב"רגע שלפני", ובאירועים צדדיים כביכול.
מודל המתאר ננו-צינור אי-אורגני עשוי טונגסטן דו-גופרתי (השכבה הצהובה-אפורה), ובתוכו ננו-צינור אי-אורגני נוסף, עשוי מיודיד העופרת (שכבה סגולה-ירוקה). את המודל יצר ד"ר ג'רמי סלואן מאוניברסיטת לונדון
01.03.2009
מדעי הננוחדשות מדע בשפה ידידותית
על עולמם הזעיר והמורכב של ננו-צינורות אי-אורגניים ועל הבשורות שהם מביאים לעולמנו

עמודים

גיליונות קודמים