
כאשר יצ'ון קסו החזיקה לראשונה את בתה יו-יאנג, היא הייתה מלאת שמחה ותקווה – כמו כל האמהות בעולם. בעלה, מינג'ון לי, שעמד לצידה, היה מאושר גם הוא. הדבר היחיד שחסר להם באותו רגע היה שיתוף בני המשפחה, אותם השאירו בארץ מולדתם, סין, בשמחתם. הצוות הרפואי בבית החולים "קפלן" השתדל מאוד לגרום להם להרגיש בבית, וכך גם חבריהם ועמיתיהם ממעבדתו של פרופ' יואל זוסמן במכון ויצמן למדע, שעשו כמיטב יכולתם כדי למלא את תפקיד המשפחה המורחבת. "הרגשתי כמעט כמו סבא כשנולדה יו-יאנג", מספר פרופ' זוסמן, מהמחלקה לביולוגיה מבנית במכון.
פרופ' זוסמן ויצ'ון קסו התוודעו זה לזו מספר שנים קודם לכן, ב"מכון שנחאי למטריה מדיקה", מכון מחקר של האקדמיה הסינית למדע, שם למדה לתואר שלישי. פרופ' זוסמן ועמיתו מהמכון, פרופ' ישראל סילמן, ביצעו מחקר משותף עם המנחים של יצ'ון במכון שנחאי, שעסק בתמצית עשב המשמשת כתרופה ברפואה המסורתית הסינית. בעקבות זאת, לאחר שקיבלה יצ'ון את תואר הדוקטור ביולי 2005, הזמינו אותה פרופ' זוסמן ופרופ' סילמן לבצע מחקר בתר-דוקטוריאלי במכון ויצמן למדע.
לפני הגעתה ארצה נפרדה יצ'ון מבעלה, המהנדס מינג'ון לי. בני הזוג הכירו זה את זו כשלמדו שניהם לתואר ראשון בכימיה, באוניברסיטת מזרח סין בשנחאי. לאחר קבלת התואר החל מינג'ון לי לעבוד בחברה בין-לאומית המתמחה בציוד לתהודה מגנטית, ובשלב מסוים החליט לנסוע ללמוד בחו"ל גם הוא. הוא עזב את עבודתו, והחל בלימודי דוקטורט באוניברסיטת טקסס.
זמן קצר לאחר הגעתו לארצות-הברית שמע מינג'ון מאשתו על הצלחת המחקר שלה במכון ויצמן למדע – שעסק בפיענוח המבנה התלת-ממדי של אנזים המעורב בהיווצרות משקעי חלבון במוח, האופייניים למחלת אלצהיימר – ועל תנאי המחקר הטובים במכון. בהמשך כתבה לו יצ'ון, כי נוצרה הזדמנות להשתתפותו בפרויקט מחקר מרתק במכון, כתלמיד מחקר לתואר שלישי. כך קרה שבקיץ 2006, לאחר כשנה ביוסטון, הצטרף מינג'ון לאשתו ברחובות.
מחקר הדוקטורט של מינג'ון התמקד במולקולה קטנה, אשר יום אחד תוכל אולי לסייע בטיפול בסרטן השד ובמחלות אחרות בהן מעורבים קולטנים להורמון אסטרוגן, וכן באבחון של מחלות אלה – באמצעות שיטות המבוססות על סריקה בתהודה מגנטית. תוצאות המחקר, בהנחיה משותפת של פרופ' זוסמן ופרופ' הדסה דגני מהמחלקה לבקרה ביולוגית במכון, התפרסמו בכתב-העת המדעי Journal of Medicinal Chemistry.
מינג'ון, שחזר באחרונה לשנחאי, סיפר כי הרשימה אותו במיוחד האפשרות שמציע המכון לנהל מחקר בין-תחומי. "האווירה במכון פתוחה ולא פורמלית, והיא מעודדת שיתופי פעולה, כי קל לתקשר עם אנשים ממעבדות וממחלקות שונות". חשובות במיוחד היו לו ההתייעצויות עם מדעני המכון המעורבים ביצירת
הפרוטיאופדיה – אנציקלופדיה תלת-ממדית שיתופית של חלבונים ומולקולות אחרות, שפותחה במרכז הישראלי לפרוטיאומיקה מבנית שבמכון ויצמן למדע.
בזמן שהותם בארץ בילו מינג'ון ויצ'ון את רוב זמנם במכון, ונהנו מהסביבה השקטה בקמפוס, אשר איפשרה להם להתמקד במחקר. בסופי שבוע הם נהגו לבקר באתרים היסטוריים ולטייל ברחבי הארץ, ובמיוחד בים המלח – עליו לומדים כל התלמידים הסיניים בבית-הספר התיכון. בהזדמנות אחת אירגן מינג'ון מפגש עבור כמה עשרות סטודנטים סיניים ממכוני מחקר ומאוניברסיטאות בארץ, שהתקיים במכון.
במארס 2009 ילדה יצ'ון את יו-יאנג, המכונה יו-יו, ומספר חודשים לאחר מכן חזרה לשנחאי עם בתה הקטנה, כדי להקים מעבדה משלה ב"מכון שנחאי למטריה מדיקה". מינג'ון נשאר במכון עד סיום עבודת הדוקטורט שלו, בסוף 2011. הוא מתכנן לחפש עבודה באחד הסניפים שפתחו בסין באחרונה חברות תרופות בין-לאומיות.
הזוג הסיני הצעיר נהנה מהיחס החם של המנחים שלהם מהמכון, שהזמינו אותם לביתם לעיתים קרובות. "הם היו לנו יותר כמו הורים מאשר בוסים", אומר מינג'ון.
מכון ויצמן למדע נבחר כאחד משבעה מרכזי ליבה אירופיים בביולוגיה מבנית
מרבית מדינות אירופה שותפות לפרויקט Instruct, אותו מובילים שבעה מרכזי ליבה עיקריים, שמכון ויצמן הוא אחד מהם, לצד מוסדות מחקר יוקרתיים באנגליה, באיטליה, בצרפת ובגרמניה. בנוסף לכך, אוניברסיטה תל אביב נבחרה כמוסד נלווה בעל התמחות ספציפית בתחום הביואינפורמטיקה.
"מדענים ישראלים ממלאים תפקיד מוביל בתחום הביולוגיה המבנית זה שנים רבות", אומר פרופ' יואל זוסמן ממכון ויצמן למדע, שיעמוד בראש מרכז Instruct הישראלי. "הדבר הודגם היטב עם זכייתה של פרופ' עדה יונת ממכון ויצמן למדע בפרס נובל בכימיה לשנת 2009, על עבודתה החלוצית בפיענוח מבנה הריבוזום".
כדי להבין לעומק כיצד התא החי מתפקד, יש לדעת את פרטי המבנה התלת ממדי של החלבונים וחומצות הגרעין המרכיבים אותו, להבין את קשרי הגומלין ביניהם, את הארגון שלהם בתוך התא ואת הדינמיקה שלהם. המידע הרב הזה אינו יכול להתקבל באמצעות דיסציפלינה מדעית אחת. "במכון ויצמן למדע פותחו תוכניות מחקר ברמה עולמית במספר תחומים רלבנטיים, ובהם מיקרוסקופיית אלקטרונים, קריסטלוגרפיה באמצעות קרניX , תהודה מגנטית גרעינית, ביואינפורמטיקה ופרוטאומיקה מבנית. בנוסף לכך, במכון ויצמן הוקם המרכז הישראלי לפרוטאומיקה מבנית (ISPC - Israel Structural Proteomics Center), אשר ממלא תפקיד חשוב באינטגרציה ובתיאום של המידע המתקבל מדיסציפלינות מגוונות אלה", אומר פרופ' זוסמן. המרכז לפרוטאומיקה מבנית נוסד על-ידי מדענים ממכון ויצמן למדע, ובראשם פרופ' זוסמן, שמנהל את המרכז, במטרה לספק למדענים תשתית יעילה לקביעת המבנה המרחבי של חלבונים.
כתמונת ראי לרעיון המנחה את המרכז לפרוטאומיקה מבנית, Instruct ימזג את המידע המתקבל משיטות ומטכנולוגיות שונות בתחום הביולוגיה המבנית, במטרה לספק למדענים תמונה מדויקת ודינמית של תהליכי מפתח בתא – הן ביצור השלם והן בתאים במבחנה, ובכל קני המידה: החל במולקולות גדולות (כמו חלבונים ודי-אן-איי), דרך צברי מולקולות ואברונים תאיים, ועד לתא השלם. ידע כזה יתרום תרומה ניכרת להבנת האופן בו יש לטפל במחלות שונות.
"עלותו של ציוד מתקדם בתחום הביולוגיה המבנית היא מעבר ליכולתן של מרבית מוסדות המחקר. הפרויקט האירופי יאפשר למעבדות ברחבי אירופה להשיג גישה מיידית לטכנולוגיות, שיטות, ושירותים מתקדמים. למדענים ישראלים ולעמיתיהם האירופיים תהיה כעת גישה לאמצעים עליהם יכלו רק לחלום עד כה", אומר פרופ' גדעון שרייבר, סגן המנהל של המרכז החדש ושל המרכז הישראלי לפרוטאומיקה מבנית. "אנו מקווים כי חברותנו במרכז החדש תעודד שיתופי פעולה מדעיים בין מעבדות מרחבי אירופה לבין מכון ויצמן למדע – ומוסדות מחקר ישראליים נוספים, וכן תמשוך תלמידי מחקר, חוקרים בתר-דוקטוריאליים, ומדענים אורחים מרחבי העולם".
טקס החתימה יציין את השקתו הרשמית של הפרויקט. פרופ' חיים גרטי, סגן נשיא מכון ויצמן למדע, יחתום בשם מכון ויצמן למדע, אוניברסיטת תל-אביב ומדינת ישראל.
מידע נוסף אפשר למצוא באתר הפרויקט.