שאלות אישיות עם רנטה בלגליי

עברית

רנטה בלגליי

 
 
רנטה בלגליי
 
תלמידת מחקר לתואר שלישי בקבוצת המחקר של פרופ' מילקו ואן דר באום,
המחלקה לכימיה אורגנית,
בת 27, נשואה.
 
 
מה את חוקרת?
אני חוקרת מערכים מולקולריים על גבי משטחים, תוך התמקדות ביישומים אלקטרוניים. אופן ציפוי המשטחים מתבצע בשיטת שכבה על גבי שכבה (layer-by-layer), תוך שימוש ביחסי גומלין קואורדינטיביים בין המרכיבים השונים של המערך. שיטה זו מאפשרת יצירת שכבות דקות בעלות ארגון פנימי ברמה הננומטרית, וכן אינטגרציה של רכיבים שונים למערך אחד. אבני הבניין בעבודת מחקר זו הן מבנים אורגנו-מתכתיים פעילים אלקטרו-כימית, בעלי זיקה אלקטרונית שונה. במהלך המחקר הראיתי, שסידור נכון של הרכיבים על גבי משטח מוליך והפעלת פוטנציאל מתאים יכולים להוביל לזרימה חד-כיוונית, או לחלופין, לזרימה דו-כיוונית, של אלקטרונים במערכים. יתרה מזאת, הצלחתי לפתח שיטה המאפשרת שליטה והערכה של מרחק מעבר האלקטרונים בחומרים אלה. באחרונה הדגמתי כיצד אפשר לשלב שכבות דקות מסוג זה
כשכבות מוליכות אלקטרונים בתאים סולאריים אורגניים, ולשלוט ביעילות התאים באמצעות שינוי הרכב השכבה וסידורה הפנימי.
 
איך החלטת להיות מדענית?
המשיכה שלי למדע התחילה בגיל די מוקדם, ובמהלך הלימודים בתיכון כבר ידעתי שזה מה שאני רוצה לעשות. היו לי מורים נהדרים לכימיה ולביולוגיה, ואני זוכרת את עצמי מגיעה לשיעורי מדעים בלבד. בהמשך החלטתי לשלב בין לימודי הכימיה והביולוגיה באוניברסיטה, ועם הזמן התעניינתי יותר ויותר בכימיה. אהבתי במיוחד את המעבדות בכימיה אורגנית סינתטית, כי שם אפשר היה "להרגיש" את הכימיה בידיים. הרצון לחקור תהליכים כימיים פונדמנטליים הוביל אותי למכון ויצמן למדע, ואני יודעת שאני בדרך הנכונה, כי עדיין כל תגלית חדשה במעבדה מרגשת אותי מאוד.
 
מי היא דמות המופת שלך?
שולמית אלוני. פעילויותיה למען זכויות האדם, ובפרט שיפור מעמד האשה, קידום רעיון הנישואים האזרחיים, והמאבק בכפייה הדתית במדינה, כל אלה קרובים מאוד לליבי, ונוגעים לתחומים רבים בחיי, בין השאר, כאשה העוסקת במדע. עקרון פעולתה היה השוויון – דבר שעדיין חסר באקדמיה.
 
כיצד את מתייחסת להתמודדות שלך כאשה בעולם האקדמי?
חוסר שוויון מיגדרי באקדמיה הוא נושא שמטריד אותי רבות. לא פעם נתקלתי בלבטים בעניין המחקר הבתר- דוקטוריאלי הנוגעים למעבר למדינה אחרת יחד עם כל המשפחה. הלבטים הללו בולטים בעיקר אצל סטודנטיות, ונובעים מאי-שוויון בתחומי חיים אחרים. כך יוצא, שעקב חלוקה לא-שוויונית של התפקידים במשפחה, או השתכרות גבוהה יותר בממוצע של גברים לעומת נשים (מה שהופך את הנסיעה של האשה לצורך מחקר לצעד לא משתלם מבחינה כלכלית), ההחלטה המתקבלת בהרבה מהמקרים היא ויתור. כיום אני אופטימית יותר לגבי שינוי המצב הקיים, בגלל המודעות הגוברת והשיח בעניין זה.
 
איפה את שואפת להיות בעוד עשר שנים?
השאיפות שלי לעשר השנים הקרובות הן בעיקר מקצועיות. אני שואפת לעשות מחקר בתר-דוקטוריאלי משמעותי וחדשני, ולאחר מכן להמשיך במחקר בעל חשיבות ותרומה טכנולוגית בתחום הכימיה ומדע החומרים. חיי המשפחה לא פחות חשובים לי מהמחקר, ואני מקווה להגיע לאיזון בין השניים.
 
 
רנטה בלגליי
עברית

שאלות אישיות עם נעמה אבירם

עברית
 
 
 
נעמה אבירם

 

נעמה אבירם

תלמידת מחקר לתואר שלישי בקבוצת המחקר של ד"ר מאיה שולדינר
המחלקה לגנטיקה מולקולרית,
בת 29, נשואה
 

מה את חוקרת?

אני חוקרת מסלולים שמכתיבים את מיקום החלבונים בתא והפרשתם. המחקר מתבצע בשמר האופים, אותו כולם מכירים כרכיב בבישול בירה או בהתפחת בצק: זהו יצור חד-תאי, שלמרבה הפלא דומה מאוד לתאים בגופנו. המעבדה שלנו משתמשת בשמרים כדי לחקור מנגנונים תאיים, שחלקם שמורים אבולוציונית עד לבני-האדם. דוגמה לתהליך שמור מסוג זה הוא מיקום החלבונים והפרשתם: בכל תא אוקריוטי (בעל גרעין) צריכים כל החלבונים המיועדים לאחד האברונים או להפרשה אל מחוץ לתא להגיע לאחר ייצורם אל הרשתית התוך-פלזמית (ER), שם הם עוברים קיפול, עיבוד ומיון, ונשלחים אל יעדם הסופי. החלבונים אינם יכולים להגיע באופן עצמאי אל ה-ER, ולכן הם פיתחו מנגנונים שמכווינים אותם לשם בדרך מדויקת ומבוקרת. בעזרת שילוב של סריקות גנטיות, מיקרוסקופיה ושיטות ביוכימיות קלאסיות הצלחתי למצוא שלושה גנים חדשים המעורבים בתהליך, ואני שואפת לאפיין אותם כמסלול הכוונה חדש.

 

איך החלטת להיות מדענית?

את התואר הראשון שלי עשיתי בקמפוס מכמורת, בנושא מדעי הים וביוטכנולוגיה ימית. נרשמתי ללימודים מתוך אהבתי הגדולה לים, וראיתי את עצמי עוסקת בתחומים הקשורים באקולוגיה ובשמירה על הטבע. בתחילת השנה השנייה של התואר השתתפתי בשני קורסים שטילטלו את עולמי: גנטיקה וביוכימיה. בשיעורים הייתי מרותקת ומוקסמת מהמורכבות ומהאלגנטיות בה מתפקד התא. התמלאתי סקרנות, ורציתי להבין לעומק כיצד תהליכים מולקולריים מתרחשים ומאפשרים את קיום החיים, וככל שקראתי יותר – הופתעתי לגלות כמה מעט אנחנו יודעים. כבר באותה שנה היה לי ברור שאני רוצה להיות חוקרת, ולקחת חלק בפענוח הפאזל המורכב והמיסתורי של עולם הביולוגיה.

 

מי היא דמות המופת שלך?

בנוסף להיותי דוקטורנטית, אני מנגנת על גיטרה בס וחברה בלהקה. זה אולי יישמע מצחיק, אבל יש הרבה דמיון בין תהליך המחקר במעבדה לבין תהליך היצירה המוסיקלי. אחד היוצרים שהשפיעו עלי ביותר הוא דייב גרוהל, שכבר בנעוריו הפך להיות אחת הדמויות המובילות בקהילת המוסיקה העולמית. קרוב ל-30 שנה הוא ממשיך להמציא את עצמו מחדש ולפרוץ את גבולות הנוחות שלו, תוך הפיכת המעמד שלו למנוף לקידום נושאים הקרובים לליבו. הוא עושה את כל זה במקצועיות ללא דופי ובהנאה מידבקת, וזו בדיוק הדרך שבה אני רוצה לחיות ולבצע את המחקר שלי. ואם אפשר להוסיף דבר מהלב, מי שמשמש לי מופת מדי יום ביומו הם הסבים והסבתות שלי, שהם דוגמה מדהימה לחוזק, לחום, לחוכמה וליושר. אני מקווה שאצליח לקחת איתי הלאה את התכונות הנפלאות שלהם, ולחיות את חיי לפי הדוגמה האישית הייחודית שהם היו לי ועודם משמשים עבורי.

 

כיצד את מתייחסת להתמודדות שלך כאשה בעולם האקדמי?

במקום בו אני נמצאת היום, אני לא מרגישה שהיותי אשה מגבילה אותי. התמזל מזלי ויש לי משפחה נפלאה, בן זוג תומך, והליווי שאני מקבלת מהמנחה שלי הוא מעל ומעבר למה שיכולתי לקוות לו. עם זאת, אני רואה ושומעת סטודנטיות שמצבן שונה מאוד - הן אינן מקבלות מסביבתן את התמיכה שהן זקוקות לה, וחלקן מאבדות את האמון ביכולתן להצליח ולבסס לעצמן קריירה מדעית.

לדעתי, מקור הפער המיגדרי אינו באקדמיה. זוהי בעיה חברתית עמוקה, שהיכתה שורש גם בנו, הסטודנטיות. כדי להעלות את הנושא הזה לדיון אני מקימה השנה פורום-דוקטורנטיות בפקולטות למדעי החיים, שיכלול דיונים קבוצתיים וסדנאות מעשיות. אני מקווה שכך נוכל לרכוש כלים להתמודדות עם דוגמות חברתיות שמגבילות אותנו במסלול האקדמי, ולעודד נשים לממש את הפוטנציאל שלהן באקדמיה ובכלל.
 
 

איפה את שואפת להיות בעוד עשר שנים?

בעוד עשר שנים אסיים את המחקר הבתר-דוקטוריאלי שלי באחת המעבדות המובילות בחקר הביולוגיה של התא. הייתי רוצה להישאר באקדמיה, ולהמשיך לחקור תעלומות תאיות. השאיפה הגדולה ביותר שלי היא להגיע למעמד מקצועי שכזה, תוך שמירה על איזון בריא בין העבודה לחיים האישיים, וששיגרת היום-יום שלי תשלב גם זמן איכות עם המשפחה, עם החברים, ועם עצמי.

נעמה אבירם
עברית

שאלות אישיות עם מרב פרטר

עברית
 
 
מרב פרטר
 
 

מרב פרטר

 
תלמידת מחקר לתואר שלישי
בקבוצת המחקר של פרופ' דוד פלג,
המחלקה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית
בת 30
 
 

מה את חוקרת?

 
אני חוקרת את האיפיון הגיאומטרי והטופולוגי של רשתות אלחוטיות. כאשר מספר תחנות רדיו משדרות במרחב באותו התדר, הן משרות מפת קליטה צבעונית: כל איזור במרחב שקולט בהצלחה תחנה מסוימת נצבע בצבע משלו. המפה המתקבלת היא בעלת איפיון מתמטי סבוך, אך גם בעלת תכונות מפתיעות, שמאפשרות תכנון יעיל של הרשת, חיסכון באנרגיית השידור ועוד. המחקר משלב טופולוגיה, תורת הגראפים וניתוח בדיד ורציף, וכך מתפתח לו מסע רב-תהפוכות שממשיך להפתיע אותי בכל פעם מחדש.
 

איך החלטת להיות מדענית?

 
בלימודי התואר השני, במעבדתו של פרופ' אורי אלון, היה רגע קטן שאני זוכרת בבירור. ישבתי במעבדה שוממת בשעת ערב מאוחרת. זה היה יום עמוס בהרצאות ובקורסים, ורק בסופו הצלחתי להתפנות למחקר. לפתע, הבזיק בי רעיון לבעיית המחקר בה עסקתי. הוא היה שונה מהכיוון השגרתי שאליו חתרתי עד אז, ובאופן מפתיע היה מושפע מהרצאה בתורת האינפורמציה ששמעתי באותו יום. אמנם, זה היה רק רעיון אמורפי, בוסרי, וחסרו בו עוד פרטים רבים, אבל הוא עורר בי פרפרים ותחושת ביטחון שמכאן ואילך הדרך תהיה סלולה. כשחזרתי הביתה, הרגשתי שאני ממתיקה סוד: יש בי תשובה לשאלה שאינה מטרידה איש מלבדי. באותו הרגע החלטתי, שעל אף הקשיים בדרך ולמרות חוסר הוודאות, הניצוץ הקטן הזה, שמגיע משום מקום, שווה הכל.
 

מי היא דמות המופת שלך?

 
מארי קירי. היו נשים רבות בעלות שם ותרומה, אך בדמותה של מארי קירי יש מרכיב אישי, מרכיב משפחתי, וגם סיפור תגלית מרתק על רקע היסטורי עשיר. נמשכתי לדמותה לראשונה בשיעורי הכימיה, כאשר למדנו על היסוד פולוניום. מצא חן בעיני שבניגוד למקובל, היא לא קראה ליסוד על שמה, אלא קראה לו על שם מולדתה – פולין – חרף העובדה שלא ניתנה לה האפשרות להתפתח שם כמדענית. עד אז, ברוב התגליות שהכרתי, אנשים נהגו להטביע את חותם שמם בתגליתם, ולכן זה היה בעיני מעשה אצילי. קראתי את הביוגרפיה שלה, "גאונות אובססיבית", וכותרת זו אכן מסכמת לא רק את המוטיב בחיי מארי קירי, אלא גם את שתי הדרישות החיוניות למחקר בעל שם – גאונות ואובססיביות. מארי קירי היא עבורי מקור השראה לדבקות במטרה, לעבודה ללא לאות, ולשילוב ייחודי של חיי משפחה וחיים מקצועיים.
 

כיצד את מתייחסת להתמודדות שלך כאשה בעולם האקדמי?

 
לאחרונה ישנו מאמץ ניכר להגדיל את אחוז הנשים בתחומי המדע. מאמץ זה מעורר בי רגש אמביוולנטי. מצד אחד, מובן שהייתי שמחה לו יותר נשים היו משתלבות במעגל הזה. מצד אחר, פעילות האפליה המתקנת לעיתים רק מגבירה את האפליה, ומהווה תזכורת (לא הכרחית) עבור הסביבה שאני אשה, ולכן יש לשפוט אותי באופן יותר "סלחני". פופולריות האפליה המתקנת גרמה לכך שכל קידום אשה בתחום זה, מוכשרת ככל שתהיה, מוצדק באופן מיידי על רקע היותה אשה. לדעתי, יש לפעול להשוואה מתקנת – יצירת שוויון הזדמנויות, ולא "תיקון" מלאכותי של הסטטיסטיקה.
 

איפה את שואפת להיות בעוד עשר שנים?

 
אני מקווה להיות רעיה, אֵם, ובעלת משרה באחת האוניברסיטאות בארץ. אני שואפת לעסוק במחקר שמשלב עומק מתמטי, אך גם בעל שימושים בתעשייה ובטכנולוגיה. אני בעיקר מאחלת לעצמי שאצליח לפתח נישה מקורית שתהווה את החותמת המדעית שלי. המנחה שלי, פרופ' דוד פלג, משמש עבורי מקור גדול של השראה. הוא מהווה דוגמה יוצאת דופן לחוקר המבצע מחקר מקורי, משפיע ועמוק, תוך שילוב ערכי משפחה, אידיאלים, צניעות וסבלנות. אני מקווה שאצליח ללכת גם בדרך זו. מעבר לעשייה מחקרית, ברצוני להיות פעילה במישורים נוספים, ובעיקר בחינוך, כגון בפיתוח תוכניות לימודים במתמטיקה לתיכון ועיצוב מיתווה חינוכי לבתי-ספר מעורבים לדתיים ולחילונים.
 
 
מרב פרטר
עברית

שאלות אישיות עם הדס סופר

עברית
 
 
 
הדס סופר
 
 
הדס סופר
 
תלמידת מחקר לתואר שלישי
המחלקה לפיסיקה של מערכות מורכבות,
בת 32, נשואה ואם לבת
 
 
מה את חוקרת?
 
אפשר לתאר את תחום המחקר שלי כפיתוח המצלמה המהירה בעולם: טכנולוגיית צילום באמצעות מערכות לייזר, אשר "יורות" הבזקי אור קצרצרים באורך מיליארדית מיליארדית השנייה, ומצליחות לתעד את תופעת הטבע המהירה בעולם - תנועת אלקטרונים באטום. בעזרת שיטה שפיתחנו בתחום זה הצלחנו למדוד את חלון הזמן הקצר בו אלקטרונים בורחים מהאטום, בתהליך קוונטי הקרוי מינהור.
 
איך החלטת להיות מדענית?
 
מגיל צעיר התעניינתי במדעים ובמתמטיקה, וספרי מדע פופולרי כמו "כאוס" ו"קיצור תולדות הזמן" הלהיבו אותי מאוד וגרמו לי להתעניין בפיסיקה. למעשה, מאוד שועשעתי באחרונה כשדיפדפתי בספר המחזור שלי מהתיכון, וראיתי שכתבו עלי שכשאגדל אעשה דוקטורט במכון ויצמן... בתקופת הצבא עסקתי בתחום שאמנם אינו קשור לפיסיקה, אך היה בעל אופי מחקרי, ואיפשר לי להכיר את האתגר וההתרגשות במחקר. זו הייתה תקופה חיובית מאוד עבורי, והיא שנתנה לי את הדחיפה האחרונה ללכת ללמוד פיסיקה אחרי השירות הצבאי.
 
מי היא דמות המופת שלך?
 
אין לי דמות מופת; אני לא כל כך מתחברת לנושא. יש הרבה אנשים ונשים שמעוררים בי השראה, או שאני רוצה ללמוד מהם, וכדומה, אבל אין דמות אחת שאני שואפת להיות כמוה – הרעיון הזה נראה לי כמו מתכון לאומללות.
 
כיצד את מתייחסת להתמודדות שלך כאשה, או כאמא, בעולם האקדמי?
 
ההתייחסות משתנה כל הזמן. האימהוּת ללא ספק מוסיפה אתגרים חדשים, והחודשים הראשונים אחרי החזרה מחופשת הלידה היו קשים לי במיוחד. עכשיו, כשבתי בת שנה וחצי, אני חושבת שכבר חזרתי למסלול. אמנם, אני ובעלי עובדים פחות שעות ממה שעבדנו לפני הלידה, אבל שנינו עדיין מצליחים להתקדם במידה שמספקת אותנו. הגמישות שיש באקדמיה מאוד מקלה על ההתנהלות שלי, וזה עוזר שיש בסביבה הרבה סטודנטים ומרצים שהם הורים לילדים. המנחה שלי, שהיא גם אמא, הייתה (ועדיין) תומכת מאוד בכל השלבים, והעובדה שיש לי דוגמה (מאוד מצליחה) מול העיניים עוזרת לי להאמין שאפשר להצליח באקדמיה במקביל לניהול חיי משפחה.
 
איפה את שואפת להיות בעוד עשר שנים?
 
אני שואפת להקים מעבדה באחת האוניברסיטאות בארץ. בימים אלה אני מנסה להחליט לאן לנסוע למחקר בתר-דוקטוריאלי, וזה שלב מפחיד, אבל גם מאוד מרגש. אני מקווה שאכן אמצא כיוון מחקר מעניין שאוכל להמשיך איתו הלאה.
 
 
 
הדס סופר
עברית

שאלות אישיות עם סיון רפאלי-אברהמסון

עברית
סיון רפאלי-אברמסון
 
 

סיון רפאלי-אברמסון

תלמידת מחקר לתואר שלישי
במעבדתו של פרופ' ליאור קרוניק,
המחלקה לחומרים ופני שטח
בת 32, נשואה ואם לשניים
 
מה את חוקרת?
 
התחום בו עוסקת הקבוצה הוא חישובים קוונטיים של מערכות כימיות. באופן ממוקד יותר, אני עוסקת בפיתוח וביישום של שיטות יעילות לחישוב המבנה האלקטרוני של חומרים אורגניים, תוך שימת דגש בחומרים המשמשים לבניית התקנים סולאריים אורגניים. אלה צפויים להיות זולים יחסית, קלים לשימוש וגמישים, ובכך להגדיל ולהרחיב את פוטנציאל השימוש באנרגיית השמש. החישובים שלנו מסייעים, למשל, לחזות אילו חומרים אורגניים יתאימו יותר לפיתוח התקנים סולאריים כאלה ואילו יתאימו פחות.
 
איך החלטת להיות מדענית?
 
מאז שאני זוכרת, מדעים מדויקים היו התחום שהכי עניין אותי. ביקור כאן, במכון ויצמן למדע, הוביל אותי לספר "פיסיקה לכל", מאת פול ג'. היואיט, ובעקבותיו התחלתי להעמיק ולהתעניין בתורת הקוונטים. העניין המשיך לתואר הראשון באוניברסיטה העברית – תואר משולב בפיסיקה וכימיה. אז וגם היום עניינה אותי נקודת המפגש בין התיאור התיאורטי הייחודי של חלקיקים בעזרת תורת הקוונטים לבין היישומים בהם ניתן להשתמש בה בפועל. כך הגעתי למעבדה של פרופ' קרוניק, שמשלב בדרך יפה את התיאוריה, שמגיעה מעולם הפיסיקה, עם יישומים מעניינים מעולם הכימיה.
 
מי היא דמות המופת שלך?

אבא שלי, שבמקצועו כחקלאי יישם את כשרונו הגדול כממציא וכמדען, ונהנה מכל רגע. ממנו למדתי שבבחירת העיסוק צריך ללכת אחרי הלב. היתר מסתדר מעצמו.

כיצד את מתייחסת להתמודדות שלך כאשה, או כאמא, עם העולם האקדמי?

בשלב זה אני יכולה להעיד בעיקר על השילוב בין אימהוּת לדוקטורט. זהו שילוב מעניין של שני עולמות שונים מאוד, שכל אחד בפני עצמו דורש את מלוא תשומת הלב. השילוב הזה דורש איזון עדין וניהול זמן מדויק, ומחייב רוח גבית חזקה הן מהבית והן מהמנחה. לשמחתי ולמזלי, אני זוכה לרוח כזו משני הכיוונים: בעלי הוא שותף מלא ופעיל בניהול הבית והמשפחה, ומחזיק במקביל בקריירה מספקת משל עצמו; המנחה שלי לדוקטורט מתייחס אלי כאל חוקרת בוגרת, סומך על מסירותי למחקר, ומפקיד בידי באופן מוחלט את ניהול הזמן שלי. בכך הוא מסייע לי לא להתפשר, לא על האימהות ולא על המדע.

איפה את שואפת להיות בעוד עשר שנים?

השאיפה היא לחיות חיי שיגרה של מחקר, ולהשתלב באקדמיה המדעית בישראל, אבל עוד חזון למועד. בינתיים יש עוד תחומי מחקר רבים בהם הייתי רוצה להעמיק.

עוד משהו על סיון: היא משרתת במילואים כרב-סרן בחטיבת המבצעים.

 

 
סיון רפאלי-אברמסון
עברית

נשיא המדינה העניק מלגות הצטיינות לארבעה סטודנטים למדעי המוח מהמכון

עברית
 
 
עשרה תלמידי מחקר לתואר שלישי, בהם ארבעה סטודנטים מהמחלקה לנוירוביולוגיה במכון ויצמן למדע, זכו באחרונה במלגות מטעם נשיא המדינה למצוינות ולחדשנות בתחום מדעי המוח. המלגות, בסכום של 200,000 ש"ח לסטודנט, המוענק על פני שלוש שנים, נועדו לעודד מחקר אקדמי ולתמרץ עשייה מדעית פורצת דרך.
 
המלגות למצוינות וחדשנות מדעית מוענקות על-ידי הנשיא זו הפעם הראשונה, כחלק מתוכנית להפוך את מדינת ישראל למוקד בין-לאומי של מחקר מתקדם בחקר המוח. תוכנית זו זכתה באחרונה ל"דחיפה" משמעותית עם החלטת האיחוד האירופי להכיר בפרויקט חקר מוח האדם כספינת-דגל של טכנולוגיות עתידיות. במסגרת זאת יוענקו בעשור הקרוב יותר ממיליארד יורו ל"מיזם מוח האדם" - פרויקט מחקר אירופי בו משתתפים מדענים מישראל, מרביתם ממכון ויצמן, מיזם שנועד להביא לקפיצת מדרגה משמעותית של הידע בתחום זה, בדומה לקפיצת המדרגה שנעשתה כתוצאה מפרויקט מיפוי גנום האדם.
 
עשרת הסטודנטים נבחרו מתוך עשרות מועמדים על-ידי ועדת השיפוט, שבראשה עמד פרופ' ידין דודאי ממכון ויצמן למדע, ובה היו חברים עוד שישה מדענים מובילים מהאוניברסיטאות בארץ. בטקס הענקת המלגות, שהתקיים באחרונה בבית הנשיא, סקר פרופ' דודאי את ההתפתחויות בתחום חקר המוח, והבטיח כי פריצות הדרך הגדולות הן מעבר לפינה, וכי עשרת הזוכים יכולים להיות בין המדענים שיובילו אותן פריצות דרך. נשיא המדינה, שמעון פרס, אמר: "ישראל יכולה להפוך למעצמה עולמית בחקר המוח. היצירתיות, החשיבה מחוץ לקופסא וההעזה, יוצרים קרקע פורייה לפריצת דרך מדעית".
 
ואלה זוכי המלגות מהמחלקה לנוירוביולוגיה במכון ויצמן למדע:
 
אביטל חכמי, מקבוצתו של פרופ' רפי מלאך, אשר חוקרת שינויים בהעברת מידע בתוך רשתות עצביות במוח האדם. לשם כך היא משתמשת בנתוני הדמיה מוחית של אנשים חולים, בהשוואה לזו של אנשים בריאים. מטרתה להבין תהליכי תפיסה וקבלת החלטות, הבנה שתקדם איבחון וטיפול יעילים יותר באנשים הסובלים מהפרעות כמו סכיזופרניה ואוטיזם.
 
בועז מוהר, מקבוצתו של פרופ' אילן למפל, אשר חוקר תהליכי עיבוד מידע במוח שקשורים לחוש המגע והמישוש. לשם כך הוא מפתח שיטות רישום חשמלי חדישות במוח. מחקריו עשויים להוביל לפיתוח טיפולים מתקדמים להקלה על כאב.
 
ריטה פרץ, מקבוצתו של ד"ר רוני פז, אשר חוקרת השפעות של תרופות נוגדות דיכאון, שנוטלים עשרות מיליוני אנשים בעולם מדי יום ביומו אך מנגנונן השפעתן אינו ידוע – במטרה להוביל לפיתוח תרופות יעילות יותר בעתיד.
 
שירי רון, מקבוצתו של ד"ר עופר יזהר, משתמשת בשיטה חדשנית – הפעלת תאי עצב באמצעות קרני אור, וחוקרת באמצעותה את הבקרה על רשתות עצביות בקדמת המוח, אשר אחראיות ליכולתנו לחשוב, לדמיין ולקבל החלטות. מחקרים אלה יסייעו להבין שיבושים הנגרמים במחלות כמו אוטיזם וסכיזופרניה, ומקווים כי יסייעו, בעתיד, לטיפול בהן.
 

 מימין: שירי רון, אביטל חכמי, בועז מוהר וריטה פרץ

 
 
 מימין: שירי רון, אביטל חכמי, בועז מוהר וריטה פרץ
עברית

נפוליון - חי או מת

עברית
 
אנסמבל התיאטרון של מכון ויצמן למדע העלה באחרונה את המחזה "נפוליון - חי או מת" מאת ניסים אלוני, בבימויה של עירית נתן בנדק, בתיאטרון "צוותא" בתל אביב. שלומי קוטלר מהפקולטה לפיסיקה, שהשתתף בהצגה בתפקיד פנטלונה, מזדהה עם מוטיב הרדיפה במחזה: "כמו בחיים של רובנו, גם במחזה הזה הרדיפה אחר דבר כלשהו מחיה אותנו. נפוליון המת רוצה לתקן את הטעויות שעשה בחייו, ואז מתחיל מרדף שגורר עוד מרדפים רבים אחרים שהולכים ומסתבכים. גם אנחנו, כסטודנטים, רודפים אחרי תשובות, אחרי מאמרים ואחרי מטרות, שהופכים לפעמים להיות פחות חשובים מהרדיפה עצמה".
 
צילומים: דן זלצר
 
כמו שלומי, גם רוב חברי האנסמבל, שהם סטודנטים ובוגרי המכון, מקדישים זמן רב להשתתפות בפעילות האנסמבל. במהלך השנה הם נפגשים אחת לשבוע, ולקראת ההפקה הם נפגשים יום יום במשך חודש, ועוסקים בכל שלבי ההפקה. תהליך בחירת המחזה נעשה במהלך השנה בשיתוף עם הבימאית. חברי האנסמבל קוראים כמה מחזות ביחד, ואז בוחרים את המחזה שמתאים ביותר לקבוצה שכוללת 12 עד 16 שחקנים. האנסמבל הוקם בשנת 2002 על-ידי עדי נתן, שהיה סטודנט בפקולטה לפיסיקה, ופועל באותה מתכונת עד היום.
 
משתתפים: תמר זונדינר, עדי סלומון, אמיר בר און, שי הר-אדיר, ענבל פרידלר, בטי אברהמי, אווה מישור, תמר שחל, הדר לאפין, אמיתי מנדלבאום, מוטי פרידמן, יוני טוקר, שלומי קוטלר, דליה קריגר, איציק כהן ויעל רונן
 
 

 

סצנה מתוך ההצגה- נפוליון חי או מת. צילומים: דן זלצר
 
 
סצנה מתוך ההצגה- נפוליון חי או מת. צילומים: דן זלצר
 
 
עיצוב תנועה: אופיר דגן
עיצוב תאורה: זיו וולושין
עיצוב תפאורה ותלבושות: ענבל אלללוף
לחנים: קרן פלס וגארי ברתיני
עיבודים והפקה מוסיקלית: פליקס שפושניק
הדרכה קולית: גלי אלון
צוות הפקה: מוטי פרידמן, אמיר בר און, יוני טוקר ותמר שחל
איפור: שירי שמשה
עוזרת במאי: תמר זונדינר
 
 
 
 
צילומים: דן זלצר
עברית

סטודנטים למען הקהילה

עברית
 
 
"הילדים בקבוצה שלי הם מהתלמידים המצטיינים: ילדים מבריקים שמתעניינים במדע. כשאני סוטה מהנושא ומדברת על העבודה שלי במעבדה, או על נושא מדעי שנוי במחלוקת, הם קולטים את זה מייד", אומרת צליל אסט, תלמידת מחקר בתחום הגנטיקה ממכון ויצמן למדע, אשר מלמדת פעמיים בשבוע בבית-הספר הערבי למדעים והנדסה "אורט" בלוד.
 
כפיר אומנסקי, מתנדב אחר, אומר: למרות שהם באים מרקע לא פשוט, אני לא חש בבעיות שלהם כשאני מלמד. אני מרגיש שאני נותן לילדים האלה משהו שהם לא היו מקבלים רק מהלימודים בבית-הספר".
 
אסף לוי, שמלמד ביולוגיה, אומר: "העובדה שהם מגיעים ביום שישי, שזה היום החופשי שלהם, מראה שהם רציניים. הקבוצה שאני מלמד מורכבת בעיקר מבנות מוסלמיות, וזה נחמד, כי גם הבנות הביישניות ביותר מרגישות נוח לדבר ולהשמיע את קולן".
 
ללמד בעברית דוברי ערבית זה יכול להיות אתגר – במיוחד לעזרא וקסמן שמלמד מתמטיקה. וקסמן נולד בארצות הברית, ונמצא בארץ פחות משנתיים. הוא מנסה לתקשר בשפה שהיא לא שפה ראשונה, לא עבורו ולא עבור התלמידים, אבל הוא נהנה מכל רגע: "הילדים מתלהבים מהחומר, וזה אתגר כייפי בשבילי להעביר להם את התשוקה שלי למתמטיקה", הוא אומר.
 
הסטודנטים האלה, ועוד קבוצה שלכ-20 אחרים, משתתפים בפרויקט התנדבות מיוחד. הפרויקט החל ביוזמתו האישית של ד"ר ערן בוכבינדר מהמחלקה לפיסיקה כימית במכון ויצמן למדע. אנשים שומעים על הפרויקט באמצעות הודעות דוא"ל ששולח ערן או דרך חברים. בכל שבוע שני הם נוסעים ללוד עם מערכי שיעור – המבוססים על תוכנית הלימודים – ומבלים שעתיים בלימוד של קבוצות קטנות של 10-6 תלמידים. מאז תחילת הפרויקט ב-2011 דיווחו התלמידים המשתתפים בפרויקט על הבנה טובה יותר של החומר הנלמד, על הישגים גבוהים יותר, ואפילו על שאיפה ללמוד מדעים ולהגיע יום אחד למכון ויצמן.
 
הסטודנטים מהמכון מדווחים גם הם על סיפוק מההתנסות הזו. "המפגש עם התלמידים וההוראה עזרו לי ללמוד להסביר מה אני עושה כאן במכון", אומרת צליל. "גיליתי גם שאני מאוד אוהב ללמד ושואב מכך הנאה גדולה", מוסיף כפיר.
 
פרופ' אדריס תיתי מהפקולטה למתמטיקה נענה אף הוא לקריאתו של ערן למתנדבים. הוא אומר: "גדלתי בעכו ואני עדיין גר בה, כך שאני מכיר מקרוב את הרקע של התלמידים האלה ואת הקשיים שהם חווים. סטודנטים ופרופסורים יהודים שמתנדבים בבית-ספר ערבי בתגובה לפנייה של אחד העמיתים שלהם הם בשבילי דוגמה לעשייה מעוררת השראה שכדאי להצטרף אליה".
 
הסטודנטית גליה זר כבוד עם תלמידים בבית הספר הערבי למדעים ולהנדסה "אורט" בלוד
 
הסטודנטית גליה זר כבוד עם תלמידים בבית הספר הערבי למדעים ולהנדסה "אורט" בלוד
עברית

אנרגיית הקשר

עברית
פרופ' יוסי ניר, דיקן הפקולטה לפיסיקה
חן שלו
 
 

מאות מבוגרי הפקולטה לפיסיקה של המכון התכנסו באחרונה למפגש נדיר. דיקן הפקולטה, פרופ' יוסי ניר, סקר לפני הנאספים את ההיסטוריה של הפקולטה. לאחר מכן סיפרה ד"ר הגר לנדסמן, מהמחלקה לפיסיקה של חלקיקים ואסטרופיסיקה, על מסעותיה ועל עבודתה בקוטב הדרומי, במסגרת עבודתה בניסוי IceCube. ד"ר אבישי גל-ים, מהמחלקה לפיסיקה של חלקיקים ואסטרופיסיקה, שוחח עם הקהל על השאלה: האם אנחנו לבד ביקום? בין ההרצאות נהנו הבוגרים ובני משפחותיהם משיריה של דניאלה ספקטור.

מנהלת אגודת הידידים וארגון הבוגרים של המכון, יעל גורן-וגמן, ביקשה לבטא  באירוע שילוב בין אנשים יוצרים, בתחומי המדע והאמנויות, ובפרט בין פיסיקאים למוסיקאים. היא פנתה לחן שלם, בוגר הפקולטה לפיסיקה, אשר שינה כיוון והפך לבמאי סרטים דוקומנטריים (ואף זכה בפרס אמי על סרטו הדוקומנטרי "יום בחייו של כלב"). חן ביים קליפ וידאו בכיכובם של מדעני הפקולטה לפיסיקה, שהופק בשיתוף פעולה עם  צמד המוסיקאים TYP - עברי לידר וג'וני גולדשטיין. הכותרת: Touching something no one found. כוכבי הקליפ: ד"ר רועי עוזרי, ד"ר שמואל רובינשטיין, פרופ' מוטי הייבלום, ד"ר נירית דודוביץ, פרופ' יובל אורג, פרופ' יגאל תלמי, פרופ' דניאל זייפמן, פרופ' עילם גרוס, פרופ' יוסי ניר, ד"ר אבישי גל-ים ופרופ' ישראל בר-יוסף.  
 
מילות הפיזמון:
מימין: עברי לידר וג'וני גולדשטיין (TYP)
 
I’m searching wide and far tonight
something’s there I wanna find
coming closer never over time
going deep through lights and sounds
touching something no one found
getting stronger almost sure this time
 
ארגון בוגרי מכון ויצמן למדע:
Alumni@weizmann.ac.il
08-9344562
 
 
 
 
 
מימין: עברי לידר וג'וני גולדשטיין (TYP)
עברית

קובייה קוונטית

עברית
 
 
מימין: זוהר רינגל, עודד זילברברג, קובי קראוס, מור ורבין ויואב לחיני. משאבה טופולוגית
 
קווזי-גבישים הם חומרים בעלי תכונות הולכה טופולוגיות. כך עולה ממחקר עצמאי שביצעו חמישה תלמידי מחקר במכון.
 
הסיפור מתחיל בשתי נקודות נפרדות בבניין הפיסיקה. בנקודה אחת, במעבדתו של פרופ' ירון זילברברג, עסקו תלמידי המחקר יואב לחיני ומור ורבין בניסויים במערכות אופטיות של קווזי-גבישים. הקווזי-גבישים, שהתגלו לפני כ-30 שנה, מתאפיינים בסידור ייחודי של אטומים: בדומה לגבישים רגילים, הם בעלי ארגון פנימי, אך בניגוד אליהם, ארגון זה אינו מחזורי. ההכרה בעובדה שקווזי-גבישים הם סוג חדש של חומר מוצק חוללה מהפכה במדעי החומרים, הובילה לעדכון ההגדרה הרשמית לגבי מהותו של גביש, ועוררה עניין רב בקרב חוקרי גבישים, כימאים, פיסיקאים ומתמטיקאים כאחד. מגלה התופעה, פרופ' דן שכטמן מהטכניון, זכה בעקבות תגלית זו בפרס נובל בכימיה. יואב ומור, אשר בחנו תכונות הולכה בסוג חדש של קווזי-גבישים אופטיים אשר פותחו במכון, הבחינו בתופעות מוזרות המתחוללות בקצותיהם, על פני השטח שלהם, ומדדו אותן, אך לא ידעו להציע להן הסבר.
 
בצידו השני של בניין הפיסיקה נחשפו תלמידי המחקר עודד זילברברג, מקבוצתו של פרופ' יובל גפן, קובי קראוס מקבוצתו של פרופ' עדי שטרן, וזוהר רינגל מקבוצתו של פרופ' אהוד אלטמן, לתחום מחקר אחר, צעיר ומסקרן – חומרים טופולוגיים. חומרים אלו, שהתגלו בשנת 2007, הם גבישים מחזוריים "רגילים", אך בעלי תכונות חשמליות מוזרות: בעוד שחלקו הפנימי של החומר מתפקד כמבודד, פני השטח שלו מוליכים חשמל כאילו היו עשויים ממתכת. גילוי החומרים האלה שינה את התפיסה המקובלת באשר לתכונות חשמליות של חומרים, אשר הפרידה בין חומרים שבהם יש תנועה חופשית של אלקטרונים, לבין אלה שאינם מאפשרים תנועה כזו. מדענים העוסקים בפיסיקה של חומר מעובה מנסים מאז לגלות חומרים טופולוגיים נוספים, ולחקור את תכונותיהם.
 
שלושת הסטודנטים שאלו את עצמם, האם קווזי-גבישים עשויים להיות בעלי תכונות טופולוגיות. מחקרים מסוימים, המתייחסים לחומרים טופולוגיים כאל הטלות של מערכות מממדים רבים יותר, רמזו שהתשובה לשאלה זו עשויה להיות חיובית: גם את הקווזי-גבישים אפשר להציג באופן מתמטי כהטלות של מערכת מחזורית ממימד גבוה יותר. למרות המאמצים שהשקיעו, לא הצליחו השלושה לזהות תופעות טופולוגיות במודלים של מערכות קווזי-גבישים.
 
הקו שחיבר בסופו של דבר בין שתי הנקודות לא היה ישר כלל – הוא עבר הרחק מבניין הפיסיקה, דרך שדרות ח"ן בתל אביב. שם, ביום שבת אחד אחר-הצהריים, נפגשו במקרה יואב ועודד. עם ההבנה שייתכן כי ממצאיהם משלימים זה את זה, קבעו לקיים מפגש בין התיאורטיקנים לניסיונאים.
 
בעקבות המפגש הזה הבינו חמשת תלמידי המחקר, כי יש בידיהם קצה החוט שביקשו. בהמשך, הם הצליחו להוכיח באופן תיאורטי ובאמצעות מדידות ניסיוניות, שקווזי-גבישים הם אכן חומרים בעלי תכונות טופולוגיות. יתר על כן, בעוד שמבחינות מסוימות התכונות הטופולוגיות של הקווזי-גבישים דומות לתכונות של חומרים טופולוגיים "רגילים", מבחינות אחרות הן שונות מאוד.
 
בניסויים שבוצעו במעבדתו של פרופ' ירון זילברברג יצרו חברי הצוות קווזי-גביש חד-ממדי, ומדדו את תכונות ההולכה האופטית על שפתו. קווזי-גביש זה בנוי מקוביית זכוכית שבתוכה נצרב בלייזר מערך של סיבים אופטיים מקבילים, במירווחים קווזי-מחזוריים. הניסויים הראו, שכאשר אור מוחדר לסיב מרכזי במערך, הוא "מדלג" בין סיבים סמוכים, ויוצא – מצדו השני של המערך – מכל הסיבים בעת ובעונה אחת. לעומת זאת, כאשר האור מוחדר לסיב קיצוני, הוא אינו מדלג כלל, ויוצא מהסיב אליו הוכנס. ניסוי זה הוכיח את קיומם של מצבי שפה במערכת – כלומר, תכונות ייחודיות לפני השטח שלה. התופעה מקבילה לזרם חשמלי בחומר טופולוגי, שנע רק על השטח, מבלי לחדור לתוך החומר. ממצא ראשוני זה היה מפתיע, שכן הדעה הרווחת בקרב אנשי החומרים הטופולוגיים הייתה, שהתנהגות כזו אינה קיימת במערכות חד–ממדיות.
 
בניסוי נוסף השתמשו במערכת דומה, שבה המרחק בין הסיבים האופטיים משתנה לאורך המערך. בסידור נכון של הסיבים מדלג אור שהוחדר לסיב קיצוני בצדה האחד של המערכת דרך המערכת כולה, ויוצא דרך הסיב הקיצוני שמצדה השני של המערכת. תופעה מפתיעה זו, הקרויה "משאבה טופולוגית", מוכיחה כי התופעות שנראו בניסויים הן אכן בעלות טבע טופולוגי.
 
התיאוריה שפיתחו חברי הצוות מציעה הסבר לשאלה, מדוע קווזי-גבישים חד-ממדיים מתנהגים בדרך זו. את המודל שאיתו עבדו אפשר לתאר כסוג של חיתוך חד-ממדי של מערכת תופעת הול הקוונטית, הדו-ממדית. באופן מפתיע, החיתוך שומר על התכונות הטופולוגיות של המערכת הדו-ממדית, וכך "יורשים"הקווזי-גבישים החד-ממדיים את התכונות הטופולוגיות שלהם מה"אבות הקדומים" שלהם – הגבישים המחזוריים.
 
ממצאים אלה פורסמו באחרונה בכתב-העת המדעי Physical Review Letters, והמאמר נבחר כ"בחירת העורך" בכתב-העת Science ובכתבי-עת נוספים. במחקרי ההמשך בודקים חברי הצוות, בין היתר, האם אפשר להכליל את התוצאות האלה לממדים נוספים. לדוגמה, התיאוריה שפיתחו חברי הצוות מרמזת שקווזי-גבישים תלת-ממדיים יכולים להציג תופעות הולכה על פני השטח, שתכונותיהם נובעות ממערכות טופולוגיות שש-ממדיות. 
 

משאבה טופולוגית. האיור מציג קווזי-גביש חד-ממדי, עשוי מקוביית זכוכית, שבתוכה נצרב מערך של סיבים אופטיים, שהמרחק ביניהם משתנה לאורך המערך. אור שהוחדר לסיב קיצוני בצדה האחד של המערכת מדלג דרך המערכת כולה, ויוצא דרך הסיב הקיצוני שמצדה השני של המערכת. הגרף מימין מתאר את עוצמת האור במהלך התקדמותו דרך הסיבים האופטיים

 

 
מימין: זוהר רינגל, עודד זילברברג, קובי קראוס, מור ורבין ויואב לחיני. משאבה טופולוגית
עברית

עמודים