מדעני המכון ושותפיהם למחקר קבעו את גילה של גולגולת אדם מודרני בת 55,000 שנה

עברית
כיפת הגולגולת

כיפת גולגולת של אדם מודרני, שהתגלתה במערת מנות שבגליל המערבי, מספקת רמזים באשר לתקופה ולמקום בו בני-האדם והניאנדרטלים חיו יחד, אלה לצד אלה. שילוב בין שיטות תיארוך מתקדמות איפשר לחוקרים ממכון ויצמן למדע, לזהות את תקופת הזמן שבה אוכלסה המערה, מה שאיפשר להסיק, בעקיפין, את גיל הגולגולת.

הגולגולת נמצאה במערת מנות – מערת נטיפים פעילה שפתחה המקורי נחסם במפולת סלעים לפני כ-30,000 שנה, והתגלתה במקרה בשנת 2008 במהלך עבודת פיתוח. במערה התבצעו, עד כה, חמש עונות חפירה (2014-2010) בראשותם של ד"ר עומרי ברזילי מרשות העתיקות, פרופ' ישראל הרשקוביץ מאוניברסיטת תל-אביב וד"ר עפר מרדר מאוניברסיטת בן-גוריון. בחפירות תועד רצף ארכיאולוגי ובו שרידים של מספר תרבויות פרה-היסטוריות.

חוקרים מהמכון הגיאולוגי תיארכו את הגולגולת באמצעות שיטת תיארוך רדיומטרית הקרויה "אורניום-תוריום". גילה נקבע לכ-55,000 שנה עם סטיית תקן של 5,500 שנה. כדי להעריך את גיל הגולגולת בדיוק רב יותר, נעשה שימוש משלים בשיטת תיארוך של פחמן 14 על-ידי ד"ר אליזבטה בוארטו, ראש מעבדת D-REAMS (ראשי תיבות של "מאיץ ספקטרומטריית מאסות מחקרי על-שם דנגור") במכון ויצמן למדע.

תיארוך הגולגולת הציב מספר קשיים. "כיוון שהגולגולת הוזזה מהמקום בו נמצאה לראשונה", אומרת ד"ר בוארטו. "היה עלינו לחפש רמזים, שיכוונו אותם למקום שאליו השתייכה הגולגולת בתוך הזירה הארכיאולוגית שבמערה".

ד"ר בוארטו וחברי קבוצתה שותפים למחקר המתמשך במערת מנות. הקבוצה מובילה את המחקר הכרונולוגי באמצעות שיטת התיארוך פחמן-14, באמצעותה מתארכים שרידי פחם שנבחרו בקפידה. בדרך זו הם מצליחים למפות את כל המערה – ואת כל התקופות שבה התגוררו שם בני-אדם. ההתאמה שהושגה בין שיטת האורניום-תוריום ושיטת פחמן-14 – סיפקה את "התיקון" הנחוץ ואיפשרה לקבוע את גילה המדויק של הגולגולת לכ-55,000 שנה.

הניתוח המורפומטרי של הגולגולת ממערת מנות תומך בכך שמוצאה מאפריקה. גילה הקדום של הגולגולת הוא הראיה לכך שבני-אדם חיו באיזורנו באותה התקופה בה חיו כאן הניאנדרטלים. הארכיאולוגים מחפשים עכשיו ראיות נוספות לקיומם של בני-אדם קדומים במערה. אם בני-האדם והניאנדרטלים אכן חיו יחד באיזור, ייתכן שבעליה של הגולגולת – או אחד מקרובי משפחתו – הוא האב או האם הקדמונים של כל הלא-אפריקאים בעולם.

 

מידע נוסף ותמונות אפשר לקבל במשרד הדובר, מכון ויצמן למדע:

news@weizmann.ac.il 08-9343856  

כיפת הגולגולת
כימיה
עברית

מדעני מכון ויצמן למדע ואוניברסיטת תל-אביב גילו: עדויות ראשונות לשימוש קבוע באש במערת קסם

עברית


מקובל להעריך כי בני-האדם גילו את האש כבר לפני למעלה ממיליון שנה, אולם השאלה מתי התחיל האדם לשלוט באש ולעשות בה שימוש יומיומי ומבוקר לצרכיו – שאלה מרכזית בתולדות המין האנושי – שנויה עדיין במחלוקת. כעת גילה צוות מדענים עדויות לשימוש קבוע באש, ולאורך תקופה ממושכת, בתאריך מוקדם ביותר – לפני כ-300,000 שנה, במדורה שבערה במערת קסם הסמוכה לראש העין. ממצאי המחקר לא רק מספקים תשובה לשאלה ארוכת שנים, אלא גם מרמזים על התפתחות קוגניטיבית וחברתית גבוהה של בני-האדם, כבר בתקופה מוקדמת זו.


מערת קסם היא מתחם גדול הנחקר מאז שנת 2000 על-ידי צוות חוקרים בראשות פרופ' אבי גופר ופרופ' רן ברקאי מאוניברסיטת תל-אביב. ד"ר רות שחק-גרוס ממרכז קימל למדעי הארכאולוגיה במכון ויצמן למדע משתתפת בחקר ממצאי המערה מאז תחילת החפירות ואוספת דוגמאות לאנליזה מפורטת במעבדה. ד"ר שחק-גרוס, מומחית לזיהוי חומרים ארכיאולוגיים, הצליחה לקבוע כי באזור מרכזי במערה נמצא ריכוז של אפר עצים. שימוש בשיטות ספקטרוסקופיות באינפרא-אדום אפשרו לה ולשותפיה למחקר לזהות כי יחד עם האפר נמצאות עצמות ופיסות קרקע שנחשפו לטמפרטורות גבוהות ביותר. כך הצליחו לקבוע בוודאות כי במקום בערה מדורה גדולה.


סריקה של "בלוק" אדמה משוייף שנחפר מהמערה, ובו נראים עצמות שרופות ושברי אבן גיר בתוך משקע אפור של אפר המדורהבהמשך ערכה ד"ר שחק-גרוס בדיקות מיקרו-מורפולוגיות של האפר מן המדורה. הבדיקה נעשית באמצעות חפירת "בלוק" אדמה, אותו היא מקשה במעבדה, ומנסרת ממנו פילם דק ביותר – בו אפשר לצפות תחת מיקרוסקופ. הפילם חושף את הרכב החומרים ואת אופן היווצרותם. באמצעות שיטה זו גילתה מספר רב של מיקרו-שכבות אפר – אשר מעידות על שימוש חוזר ונשנה במדורה. עוד התגלה כי השכבות הדקות הורבדו בשני מחזורי שימוש עיקריים, אשר ביניהם מפריד משקע שמקורו באדמה שנסחפה עם מים מגג המערה לתחתיתה. משקע זה הצטבר, כנראה, בתקופה שבה המערה ננטשה מיושביה באופן זמני. ממצאי המחקר התפרסמו אתמול (יום ראשון) בכתב-העת Journal of Archeological Science.

מסביב למדורה, וכן בתוכה, נמצא מספר גדול של כלי אבן עשויים צור המשמשים לחיתוך בשר, אך במרחק של מטרים ספורים משם נמצאו כלי צור מסוג אחר, אשר שימשו לביצוע מלאכות אחרות. בנוסף לכך, מסביב למדורה ובתוכה נמצאו כמויות גדולות במיוחד של עצמות בעלי חיים שרופות, שמעידות כנראה כי האש שימשה לצליית בשר. ד"ר שחק-גרוס ועמיתיה מציינים כי ארגון כזה של פעילויות במתחמים שונים, וקיומו של בסיס לפעילות חוזרת ונשנית – מעין "בית" אליו חוזרים שוב ושוב – מעידים על סדר חברתי ודגמי פעילות המוכרים רק בקרב בני-אדם מודרניים, מאוחרים יותר. "ממצאי המחקר לא רק מסייעים לקבוע נקודת מפנה חשובה בהתפתחות החברה האנושית, בה התחיל האדם לעשות שימוש קבוע באש הן לצרכי צליית בשר והן לצרכים חברתיים, כמעין 'מדורת שבט קדומה'. הם גם מספקים עדויות חדשות לרמת ההתפתחות החברתית והקוגניטיבית של האדם באזור זה לפני כ-300,000 שנה". חוקרי המערה סבורים כי ממצאים אלו (ונוספים) מעידים על שינויים התנהגותיים וביולוגיים משמעותיים, אשר כנראה קשורים להופעת תרבות חדשנית וטיפוס אנושי חדש באזורינו לפני כ-400,000 שנים.

 

משמאל למטה: צילום של מערת קסם בזמן החפירה. החץ מסמן את אזור המדורה. מימין למטה: סריקה של שקף מיקרו-מורפולוגי בו ניתן להבחין בעצמות שרופות (שברי עצמים בצהוב, בחום ובשחור), בכך שהעצמות משוכבות, ושהחומר ביניהן מורכב ממשקע אפור. מימין למעלה: תצלום מיקרוסקופי של המשקע האפור, בו ניתן לראות אזורים וחלקיקים בצבע אפור כהה – אלה הם שרידי אפר העצים. משמאל למעלה: ספקטרום אינפרא-אדום של המשקע האפור ממנו ניתן להסיק כי החומר מורכב בעיקרו מהמינרל קלציט – המינרל ממנו מורכב אפר עצים
 

 


מידע נוסף אפשר לקבל במשרד דובר מכון ויצמן למדע: 08-934-3856

סריקה של "בלוק" אדמה משוייף שנחפר מהמערה
כימיה
עברית

מדענים מאוניברסיטת חיפה וממכון ויצמן גילו שכבר לפני יותר מ-11,000 שנים נהגו להניח פרחים בקברי המתים

עברית

 

מתי התחילו בני-אדם להביע את רגשותיהם בפרחים? מתברר שכבר בפרה-היסטוריה ריפדו תושבי הר הכרמל את קברי המתים שלהם בשכבה של פרחי בר ריחניים, כגון מרוות יהודה, בירוניקה ומנטה. מכיוון שפרחים מעוררים בבני-אדם רגשות חיוביים, כנראה שהתושבים הקדומים של אזורנו ניסו להנעים למתים את הפרידה מן העולם הזה.

מדובר בממצא הקדום ביותר שמעיד על שימוש בפרחים בעת קבורה. על-פי התיארוך שנעשה על-ידי ד"ר אליזבטה בוארטו במכון ויצמן למדע, הקברים הם בני 11,700 עד 13,700 שנה. ד"ר בוארטו הייתה חלק מצוות חוקרים בין-לאומי, בראשות הארכיאולוג פרופ' דני נדל מאוניברסיטת חיפה, שחפרו במערת רקפת הצופה אל הים התיכון, בה התגוררו הנטופים, ציידים-לקטים פרה-היסטוריים שחיו באזורים רבים של הלבנט. הממצאים התפרסמו באחרונה בכתב-העת המדעי "רשומות האקדמיה למדעים של ארה"ב" (PNAS).

 

משמאל: צילום שני שלדים, של אדם בוגר (משמאל) ושל מתבגר (מימין), שנמצאו במערת רקפת. צילום: אלי גרשטיין, אוניברסיטת חיפה. מימין: שחזור הקבורה הכפולה על מצע של פרחים וצמחים


ד"ר בוארטו וחברי קבוצתה במכון ויצמן למדע חוקרים כעת שאלות מרתקות נוספות מן העבר הרחוק, כגון: מתי בדיוק עזב האדם המודרני את אפריקה ותפס את מקומם של הניאנדרטלים בלבנט ובאירופה? האם אפשר להשתמש בשרידי מינרלים צמחיים לצורך תיארוך אתרים ארכיאולוגיים? האם נכונה ההערכה לגבי עיתוי קריסת הציביליזציות הקדומות בתקופת הברונזה הקדומה? התשובות יינתנו בעזרת מעבדה מתקדמת – הראשונה מסוגה במזרח התיכון כולו – שהותקנה באחרונה בבניין בו שכן בעבר מאיץ חלקיקים ששימש לחקר מבנה החומר ביקום.

מעבדת D-REAMS (ראשי תיבות באנגלית של "מאיץ ספקטרומטרית מאסות מחקרי על-שם דנגור") מיועדת לתיארוך ממצאים ארכיאולוגיים באמצעות מדידת הריכוז של פחמן רדיואקטיבי, 14C. תיארוך כזה מתבסס על מדידת היחס בין האטומים של פחמן רדיואקטיבי לבין אטומי פחמן יציבים, 12C ו- 13C. הפחמן הרדיואקטיבי מתפרק בהדרגה, לעומת פחמן יציב שמספר האטומים שלו נשאר קבוע. לכן ככל שהיחס בין הפחמן הרדיואקטיבי לבין הפחמן היציב יורד, כך הדוגמה ישנה יותר.

בעבר נדרשה לצורך מדידות אלה כמות גדולה יחסית של חומר, לפחות כמה גרמים, מפני שהתיארוך הסתמך על מדידה עקיפה של כמות אטומי הפחמן הרדיואקטיבי באמצעות תצפית על דעיכתו. לעומת זאת, מאיץ כמו ה-D-REAMS, בו מואצים האטומים לאנרגיות גבוהות לפני שמתחיל תהליך הבדיקה, סופר ישירות את האטומים הרדיואקטיביים. הדיוק של הבדיקה מדהים, בהתחשב בכך שעל כל אטום רדיואקטיבי ישנם כטריליון או אפילו כקוודריליון אטומי פחמן יציבים.

כתוצאה מכך, ניתן לבצע תיארוך של דוגמה זעירה השוקלת מספר מיליגרמים בלבד. "למשל, כמות של חמישה גרמים של חומר, השווה לשקית סוכר שמגישים עם תה או קפה, מתאימה לביצוע כחמשת אלפים מדידות", אומרת ד"ר בוארטו, מנהלת מעבדת D-REAMS. "ניתן אפילו לבצע תיארוך של גרגיר יחיד של דגן".

 

מתי עזב ההומו-סאפיינס את אפריקה?

מעבדת D-REAMS מבטיחה לשפוך אור חדש על העבר הרחוק. לדוגמה, היא עשויה לעזור לקבוע מתי נדד האדם המודרני, ההומו ספיאנס (Homo sapiens), אל מחוץ לאפריקה. אחת מתחנותיהם הראשונות בלבנט הייתה באזור עין עבדת שבנגב באתר הנקרא בוקר תחתית. הארכיאולוגים שחפרו את האתר בשנות ה-70 של המאה הקודמת קבעו שגילו כ-47 אלף שנה אך תיארוכו באמצעות פחמן רדיואקטיבי היה אז בלתי מדויק, לכן השאלה נשארה פתוחה: מה גילו המדויק של אתר בוקר תחתית?

כדי לענות לשאלה זו, יש בכוונת ד"ר בוארטו והארכיאולוג ד"ר עומרי ברזילי לחפור מחדש את האתר. הפרויקט צפוי להתחיל באוקטובר 2013. לחפירות יצטרפו מדענים ממכון מקס פלנק שבלייפציג. לצורך החפירות, יקימו המדענים מעבדת שדה באתר ויאספו דוגמאות של שרידי פחם מהמדורות של הקדמונים, וכן משרידי עצמות ומחומרים נוספים, שיכולים לעזור בשיחזור אורח החיים של האדם הקדמון, בנוסף לתיארוך המדויק של זמן ההתיישבות באתר. הדוגמאות יתוארכו בהמשך במעבדת D-REAMS.

הבדיקה יכולה לעזור ולהבהיר את היחסים בין האדם המודרני, ההומו סאפינס, לבין האדם הניאנדרטלי. כדי לדעת אם היו מגעים בין שתי האוכלוסיות, חשוב ראשית לקבוע האם אמנם התקיימו במקביל. כמו כן המחקר עשוי לעזור להעריך את קצב השינויים בטכנולוגיות הקיום ובאורח החיים של האדם הקדמון באזורנו.

האפשרות לנתח כמויות זעירות של חומר חשובה במיוחד באתרים פרה-היסטוריים כמו בוקר תחתית, בהם מתבצע רוב הניתוח ברמה המיקרוסקופית. במעבדת D-REAMS ניתן ליצור שיטות חדשות של תיארוך ולהתאים את איסוף הדוגמאות לשאלות הנשאלות במחקר.

 

גישה חדשה לתיארוך אתרים ארכיאולוגיים

יתכן כי השימוש בכמויות זעירות של חומר יאפשר לפתח גישה חדשה לגמרי לתיארוך אתרים ארכיאולוגיים. אפשרות זו נבדקת כעת במעבדת D-REAMS-D. מדובר בתיארוך באמצעות פיטוליטים, חלקיקי סיליקה זעירים המופקים על-ידי צמחים רבים. לעומת החומר האורגני מהצמחים אשר מתפרק מהר, הפיטוליטים הלא-אורגניים אינם משתנים במשך אלפי שנים. אך הפיטוליטים כוללים בתוכם כעשירית אחוז של חומר אורגני. מכיוון שזו כמות קטנה ביותר, השימוש בה לצורך תיארוך מהווה אתגר עצום, אפילו באמצעות טכנולוגיה מתקדמת.

הדיוק הרב של התיארוך באמצעות המאיץ יהיה חיוני בפרויקט נוסף הנוגע לתקופה קרובה יותר אלינו, תקופת הברונזה הקדומה, שעל פי הערכות קודמות, הסתיימה בלבנט לפני 4,300 שנה. בתקופה זו התפתח הכתב במסופוטמיה ונוצרו ערי מדינה ראשונות באזור. סופה של תקופת הברונזה הקדומה נקבע לפי נטישת ערים אלה.

ארכיאולוגים סברו כי ערי המדינה ננטשו עקב בצורת חמורה ששררה באזור באותה תקופה, אך במחקר שנעשה באחרונה גילו ד"ר בוארטו ותלמידת המחקר יוהנה רגב תגלית מפתיעה: הערים ננטשו – ותקופה הברונזה הקדומה הסתיימה – 200 שנה מוקדם יותר ממה שמקובל היה לחשוב. משמעות הממצא היא שהתיאוריה הקושרת את הנטישה לאקלים איננה תקפה, וכי יש למצוא הסבר חלופי.

התיקון בתיארוך תקופת הברונזה הקדומה עשוי להשפיע גם על חקר התרבויות השכנות במצרים ומסופוטמיה, שהיו קשורות לישראל העתיקה בקשרי מסחר ועוד. בעזרת מעבדת D-REAMS ממשיכים המדענים לחקור את הכרונולוגיה של תקופת הברונזה הקדומה, תוך ניתוח דגימות מאתרים שונים.


 

מידע נוסף ותמונות אפשר לקבל במשרד דובר מכון ויצמן למדע 08-934-3856
 

משמאל: צילום שני שלדים, של אדם בוגר (משמאל) ושל מתבגר (מימין), שנמצאו במערת רקפת. צילום: אלי גרשטיין, אוניברסיטת חיפה. מימין: שחזור הקבורה הכפולה על מצע של פרחים וצמחים
כימיה
עברית

מכון ויצמן למדע ו"חברת מקס פלנק" הגרמנית מקימים: מרכז מחקר משותף לארכיאולוגיה ואנתרופולוגיה

עברית
איך הגיעו בני-האדם המודרניים לאירופה ולאסיה? באיזו מהירות התפשטו שינויים תרבותיים במהלך ההיסטוריה מאזור אחד לאזור אחר? במה נבדלים השיניים והעצמות שלנו מאלה של הניאנדרתלים? אלה הן מספר דוגמאות לשאלות שייחקרו בקרוב ב"מרכז מקס פלנק-מכון ויצמן לחקר ארכיאולוגיה ואנתרופולוגיה אינטגרטיבית".

ההסכם להקמת מרכז המחקר החדש ייחתם הערב (רביעי) במכון ויצמן למדע ברחובות. בשם "חברת מקס פלנק לקידום המדע", גרמניה, חתם נשיא החברה פרופ' פטר גרוס. בשם מכון ויצמן למדע חתם נשיא המכון, פרופ' דניאל זייפמן. בראש המרכז יעמדו שני מנהלים: פרופ' סטיב ויינר ממכון ויצמן למדע, ופרופ' ז'אן-ז'אק הובלין ממכון מקס פלנק לאנתרופולוגיה אבולוציונית.

את המחקר במרכז יבצעו שתי קבוצות חדשות בארץ ובגרמניה, כל אחת מהן כוללת כעשרה מדענים ותלמידי מחקר. בנוסף למחקר העצמאי, יקיימו הקבוצות פעילויות משותפות למכון ויצמן למדע ולמכון מקס פלנק.

הקבוצה במכון ויצמן למדע ברחובות תעסוק בעיקר בכיוון מחקרי הקרוי "עיתוי התמורה התרבותית". מטרת המחקר: לשפוך אור חדש על היבטים מרתקים של ההיסטוריה האנושית, כמו התפשטות רעיונות, שינויים באורח החיים, קצב ההתפתחות השונה באזורים שונים בעולם, ונדידת עמים מאזור גיאוגרפי אחד לאחר. באופן מסורתי, נחקרות שאלות מסוג זה באמצעות תיארוך יחסי – כלומר, השוואת השינויים
החלים בכלים ובחרסים באזורים שונים. אך כדי לקבוע מתי התרחש השינוי, או כמה מהר הוא התפשט, נחוץ תיארוך אבסולוטי – כלומר, לקבוע את גילם של חפצים או של שכבות ארכיאולוגיות. המדענים יבצעו עבודת שטח יסודית, תוך ביצוע בדיקות מדעיות באתר הארכיאולוגי עצמו, ולאחר מכן יבצעו בדיקות במעבדה, במטרה לתעד את התפשטות השינויים התרבותיים בחמישים אלף השנים האחרונות. הכלים המדעיים בהם יעזרו כוללים, בין היתר, תיארוך ברזולוציה גבוהה באמצעות פחמן רדיואקטיבי, המאפשר לקבוע את גילם של חפצים ברמת דיוק של 40-20 שנה; וכן טכנולוגיות מתקדמות כמו ניתוח פחמן רדיואקטיבי במאיץ ספקטרוסקופיית מאסות.

הקבוצה במכון מקס פלנק לאנתרופולוגיה אבולוציונית, בלייפציג שבגרמניה, תתמקד במחקר בתחום הקרוי "אנתרופולוגיה פיסיקלית באמצעות חקר המבנה והתפקוד של עצמות ושיניים". מדענים בקבוצה זו יחקרו סוגיות באבולוציה של בני אדם, בעיקר בנוגע לדו-קיום של אוכלוסיות ניאנדרתליות ושל בני אדם מהתקופה המודרנית הקדומה באזור הלבנט, על הצומת בין אפריקה לבין אירו-אסיה. באופן מסורתי, חקר המאובנים של שתי אוכלוסיות אלה התבסס על צורת העצמות והשיניים, שבאחרונה נחקרות באמצעות שחזור תלת-ממדי ממוחשב. בשחזורים אלה, המדענים יעזרו בטומוגרפיה ממוחשבת ברזולוציה גבוהה, שתעשה במכון מקס פלנק בלייפציג ובמכון ויצמן – טכנולוגיה המאפשרת לבחון פרטים בגודל של מיקרון. המדענים יחקרו את היחס בין מבנה העצמות והשיניים לתפקודם – סוגיה חיונית להבנת שינויים אבולוציוניים. מכיוון שקשה לקבוע את היחס הזה על סמך מאובנים בלבד, יתמקדו המדענים בעצמות ובשיניים מודרניים.

הקמת המרכז החדש מציינת יותר מ-50 שנה של שיתוף פעולה בין חברת מקס פלנק הגרמנית לבין מכון ויצמן למדע. שיתוף פעולה זה, אשר החל בסוף שנות ה-50 של המאה הקודמת, הוביל בשנת 1964 להסכם היסטורי, שבמסגרתו העבירה קרן מינרבה למחקר כספים מממשלת גרמניה למכון ויצמן למדע, ובכך סייעה לשיתוף פעולה מדעי נרחב בין המכון לחברת מקס פלנק. קשרים אלה עזרו לסלול את הדרך לא רק לשיתוף פעולה מדעי בין גרמניה לישראל, אלא גם, שנה לאחר מכן, לכינון יחסים דיפלומטיים בין שתי המדינות.
 
בנוסף להידוק הקשרים בין חברת מקס פלנק לבין מכון ויצמן למדע, יתכן כי המרכז החדש יסייע גם להרחבת הקשרים המדעיים בין ישראל לשכנותיה. "יהיה זה טבעי ביותר לשתף פעולה עם הארצות השכנות לנו; הרי אתרים ארכיאולוגיים אינם מתחשבים בקווי גבול," אומר פרופ' ויינר ממכון ויצמן למדע. "כפי שקרה ביחסים עם גרמניה, גם כאן, במזרח התיכון, שיתוף פעולה מדעי יכול לעודד קשרי שלום".
 

מאיץ חלקיקים לחקר העבר


המאיץ החדש צפוי להשפיע במידה ניכרת על המחקר הארכיאולוגי בארץ ובעולם, בהיותו הראשון והיחיד מסוגו במזרח התיכון. המאיץ תוכנן במיוחד לצורך מחקר ארכיאולוגי, והוא ימוקם בפקולטה לפיסיקה במכון ויצמן למדע בסוף שנת 2012. המאיץ יקדם את היכולת לתארך דוגמאות ארכיאולוגיות לרמה חדשה לחלוטין. בעבר נעשה התיארוך באמצעות מדידות חוזרות, אשר עוקבות אחר הדעיכה של האיזוטופ הרדיואקטיבי פחמן 14. בדיקה זו אורכת זמן ממושך, ודורשת כמות גדולה של חומר. המאיץ החדש מבצע מדידה ישירה של כמות הפחמן 14 בדרך אחרת: הוא מאיץ את אטומי הפחמן בדוגמה הנבדקת. כתוצאה מכך, מופרדים אטומי הפחמן 14 משאר אטומי הפחמן (שכמותם גדולה פי אלף מיליון מיליונים). בדרך זו אפשר לבצע את הבדיקה במהירות, ובהתבסס על כמות קטנה מאוד של חומר: גרגר חיטה, או שאריות של קולגן שנלקחו מעצמות. מדובר ביתרון משמעותי, שכן החומר האורגני – עליו מבוסס התיארוך – מתפרק במשך השנים ונעלם, והיכולת להסתפק בפירורי חומר קטנים, תאפשר תיארוך ממצאים שבעבר אי-אפשר היה לתארכם.

רכישת המאיץ התאפשרה הודות לתרומתו של ד"ר נעים דנגור, לונדון, בעל תואר כבוד CBE ב"מסדר המצוין ביותר של האימפריה הבריטית", מייסד ומנהל קרן "אקסילארצ'" (Exilarch), אשר תומכת במטרות חינוכיות וקהילתיות. המעבדה הייעודית בה יותקן המאיץ תקרא Dangoor Research Accelerator Mass Spectrometer (ובקיצור - DREAM), והיא תהיה המעבדה הראשונה בעולם העוסקת בתיארוך באמצעות פחמן רדיואקטיבי, אשר מוקדשת למחקר בלבד.
 
מעבדה ארכיאולוגית ניידת בתל צפית
 
 
 
מידע נוסף אפשר לקבל במשרד דובר מכון ויצמן למדע: 08-934-3856
 
מעבדה ארכיאולוגית ניידת בתל צפית
כימיה
עברית

מסביב למדורה

עברית
 
 
ד"ר רות שחק-גרוס. נקודת מפנהמקובל להעריך, כי בני האדם גילו את האש כבר לפני למעלה ממיליון שנה, אולם השאלה מתי התחיל האדם לשלוט באש ולעשות בה שימוש יומיומי ומבוקר לצרכיו – שאלה מרכזית בתולדות המין האנושי – שנויה עדיין במחלוקת. כעת גילה צוות מדענים עדויות לשימוש קבוע באש, ולאורך תקופה ממושכת, בתאריך מוקדם ביותר – לפני כ-300,000 שנה, במדורה שבערה במערת קסם הסמוכה לראש העין. ממצאי המחקר לא רק מספקים תשובה לשאלה ארוכת- שנים, אלא גם מרמזים על התפתחות קוגניטיבית וחברתית גבוהה של בני האדם, כבר בתקופה מוקדמת זו.
 
מערת קסם היא מתחם גדול הנחקר מאז שנת 2000 על-ידי צוות חוקרים בראשות פרופ' אבי גופר ופרופ' רן ברקאי מאוניברסיטת תל-אביב. ד"ר רות שחק-גרוס, ממרכז קימל למדעי הארכיאולוגיה במכון ויצמן למדע, משתתפת בחקר ממצאי המערה מאז תחילת החפירות, ואוספת דוגמאות לאנליזה מפורטת במעבדה. ד"ר שחק- גרוס, מומחית לזיהוי חומרים ארכיאולוגיים, הצליחה לקבוע, כי באיזור מרכזי במערה נמצא ריכוז של אפר עצים. שימוש בשיטות ספקטרוסקופיות באינפרא-אדום איפשרו לה ולשותפיה למחקר לקבוע, כי יחד עם האפר נמצאות עצמות ופיסות קרקע שנחשפו לטמפרטורות גבוהות ביותר. כך הצליחו לקבוע בוודאות, כי במקום בערה מדורה גדולה.
 
סריקה של "בלוק" אדמה משוייף שנחפר מהמערה, ובו נראים עצמות שרופות ושברי אבן גיר בתוך משקע אפור של אפר המדורה
בהמשך ערכה ד"ר שחק-גרוס בדיקות מיקרו-מורפולוגיות של האפר שנלקח מן המדורה. הבדיקה נעשית באמצעות חפירת "בלוק" אדמה, אותו היא מקשה במעבדה, ומנסרת ממנו פילם דק ביותר – בו אפשר לצפות תחת מיקרוסקופ. הפילם חושף את הרכב החומרים ואת אופן היווצרותם. באמצעות שיטה זו גילתה מספר רב של מיקרו-שכבות אפר – דבר המעיד על שימוש חוזר ונשנה במדורה. עוד התגלה, כי השכבות הדקות הורבדו בשני מחזורי שימוש עיקריים, אשר ביניהם מפריד משקע שמקורו באדמה שנסחפה עם מים מגג המערה לתחתיתה. משקע זה הצטבר, כנראה, בתקופה שבה נטשו יושבי המערה את המקום באופן זמני. ממצאי המחקר התפרסמו באחרונה בכתב-העת Journal of Archeological Science.
 
מסביב למדורה, וכן בתוכה, נמצא מספר גדול של כלי אבן עשויים צור ששימשו לחיתוך בשר, אך במרחק של מטרים ספורים משם נמצאו כלי צור מסוג אחר, אשר שימשו לביצוע מלאכות אחרות. בנוסף לכך, מסביב למדורה ובתוכה נמצאו כמויות גדולות במיוחד של עצמות בעלי חיים שרופות, שמעידות כנראה כי האש שימשה לצליית בשר. ד"ר שחק-גרוס ועמיתיה מציינים, כי ארגון כזה של פעילויות במתחמים שונים, וקיומו של בסיס לפעילות חוזרת ונשנית – מעין "בית" אליו חוזרים שוב ושוב – מעידים על סדר חברתי ועל דגמי פעילות המוכרים רק בקרב בני-אדם מודרניים, שחיו בתקופות מאוחרות יותר. "ממצאי המחקר לא רק מסייעים לקבוע נקודת מפנה חשובה בהתפתחות החברה האנושית, בה התחיל האדם לעשות שימוש קבוע באש הן לצורכי צליית בשר והן לצרכים חברתיים, כמעין 'מדורת שבט קדומה', הם גם מספקים עדויות חדשות לגבי רמת ההתפתחות החברתית והקוגניטיבית של האדם באיזור זה לפני כ-300,000 שנה".
 
חוקרי המערה סבורים, כי ממצאים אלו (ונוספים) מעידים על שינויים התנהגותיים וביולוגיים משמעותיים, אשר כנראה קשורים להופעת תרבות חדשנית וטיפוס אנושי חדש באזורנו לפני כ-400,000 שנים.
 
משמאל למטה: צילום של מערת קסם בזמן החפירה. החץ מסמן את אזור המדורה. מימין למטה: סריקה של שקף מיקרו-מורפולוגי בו ניתן להבחין בעצמות שרופות (שברי עצמים בצהוב, בחום ובשחור), בכך שהעצמות משוכבות, ושהחומר ביניהן מורכב ממשקע אפור. מימין למעלה: תצלום מיקרוסקופי של המשקע האפור, בו ניתן לראות אזורים וחלקיקים בצבע אפור כהה – אלה הם שרידי אפר העצים. משמאל למעלה: ספקטרום אינפרא-אדום של המשקע האפור ממנו ניתן להסיק כי החומר מורכב בעיקרו מהמינרל קלציט – המינרל ממנו מורכב אפר עצים

 
 
ד"ר רות שחק-גרוס. נקודת מפנה
כימיה
עברית

דבר אלי בפרחים

עברית
 
 
 
מימין: ד"ר נעמי רבולו, שירה גור-אריה, יותם אשר, ד"ר אליזבטה בוארטו, ד"ר ליאור רגב, ד"ר ענת מרום-רותם, יבגניה מינץ, מייקל טופולו, ד"ר ולנטינה קרקוטה, יוהנה רגב ויגאל שחר. תיארוך
 
מתי התחילו בני-אדם להביע את רגשותיהם בפרחים? מתברר שכבר בפרה-היסטוריה ריפדו תושבי הר הכרמל את קברי המתים שלהם בשכבה של פרחי בר ריחניים, כגון מרוות יהודה, בירוניקה ומנטה. מכיוון שפרחים מעוררים בבני-אדם רגשות חיוביים, כנראה שהתושבים הקדומים של אזורנו ניסו להנעים למתים את הפרידה מן העולם הזה.
 
מדובר בממצא הקדום ביותר שמעיד על שימוש בפרחים בעת קבורה. על-פי התיארוך שנעשה על ידי ד"ר אליזבטה בוארטו במכון ויצמן למדע, הקברים הם בני 11,700 עד 13,700 שנה. ד"ר בוארטו הייתה חלק מצוות חוקרים בין-לאומי, בראשות הארכיאולוג פרופ' דני נדל מאוניברסיטת חיפה, שחפרו במערת רקפת הצופה אל ים התיכון, בה התגוררו הנטופים, ציידים-לקטים פרה-היסטוריים שחיו באזורים רבים של הלבנט. הממצאים התפרסמו באחרונה בכתב-העת המדעי "רשומות האקדמיה למדעים של ארה"ב" (PNAS).
 
ד"ר בוארטו וחברי קבוצתה במכון ויצמן למדע חוקרים כעת שאלות מרתקות נוספות מן העבר הרחוק, כגון: מתי בדיוק עזב האדם המודרני את אפריקה ותפס את מקומם של הניאנדרטלים בלבנט ובאירופה? האם אפשר להשתמש בשרידי מינרלים צמחיים לצורך תיארוך אתרים ארכיאולוגיים? האם נכונה ההערכה לגבי עיתוי קריסת הציביליזציות הקדומות בתקופת הברונזה הקדומה?
 
התשובות יינתנו בעזרת מעבדה מתקדמת – הראשונה מסוגה במזרח התיכון כולו – שהותקנה באחרונה בבניין בו שכן בעבר מאיץ חלקיקים ששימש לחקר מבנה החומר ביקום. מעבדת REAMS-D (ראשי תיבות באנגלית של "מאיץ ספקטרומטרית מאסות מחקרי על-שם דנגור") מיועדת לתיארוך ממצאים ארכיאולוגיים באמצעות מדידת הריכוז של פחמן רדיואקטיבי, C14. תיארוך כזה מתבסס על מדידת היחס בין אטומים של C14 לבין אטומי פחמן יציבים, C12 ו- C13. הפחמן הרדיואקטיבי מתפרק בהדרגה, לעומת פחמן יציב שמספר האטומים שלו נשאר קבוע. לכן ככל שהיחס בין C14 לבין פחמן יציב יורד, כך הדוגמה ישנה יותר.
 
בעבר נדרשה לצורך מדידות אלה כמות גדולה יחסית של חומר, לפחות כמה גרמים, מפני שהתיארוך הסתמך על מדידה עקיפה של כמות ה- C14 באמצעות תצפית על דעיכתו. לעומת זאת, מאיץ כגון ה-REAMS-D, בו מואצים האטומים לאנרגיות גבוהות לפני שמתחיל תהליך הבדיקה, סופר ישירות את האטומים הרדיואקטיביים. הדיוק של הבדיקה מדהים, בהתחשב בכך שעל כל אטום ה- C14ישנם כטריליון או אפילו כקוודריליון אטומי פחמן יציבים. כתוצאה מכך, ניתן לבצע תיארוך של דוגמה זעירה השוקלת מספר מיליגרמים בלבד. "למשל, כמות של חמישה גרמים של חומר, השווה לשקית סוכר שמגישים עם תה או קפה, מתאימה לביצוע כחמשת אלפים מדידות", אומרת ד"ר בוארטו, מנהלת מעבדת REAMS-D. "ניתן אפילו לבצע תיארוך של גרגיר יחיד של דגן".
משמאל: צילום שני שלדים, של אדם בוגר (משמאל) ושל מתבגר (מימין), שנמצאו במערת רקפת. מימין: שיחזור הקבורה הכפולה על מצע של פרחים וצמחים
 
 
 
 

מתי עזב ההומו-סאפיינס את אפריקה?

מעבדת D-REAMS מבטיחה לשפוך אור חדש על העבר הרחוק. לדוגמה, היא עשויה לעזור לקבוע מתי נדד האדם המודרני, ההומו ספיאנס (Homo sapiens), אל מחוץ לאפריקה. אחת מתחנותיהם הראשונות בלבנט הייתה באזור עין עבדת שבנגב באתר הנקרא בוקר תחתית. הארכיאולוגים שחפרו את האתר בשנות ה-70 של המאה הקודמת קבעו שגילו כ-47 אלף שנה אך תיארוכו באמצעות פחמן רדיואקטיבי היה אז בלתי מדויק, לכן השאלה נשארה פתוחה: מה גילו המדויק של אתר בוקר תחתית?
 
כדי לענות לשאלה זו, יש בכוונת ד"ר בוארטו והארכיאולוג ד"ר עומרי ברזילי לחפור מחדש את האתר. הפרויקט צפוי להתחיל באוקטובר 2013. לחפירות יצטרפו מדענים ממכון מקס פלנק שבלייפציג. לצורך החפירות, יקימו המדענים מעבדת שדה באתר ויאספו דוגמאות של שרידי פחם מהמדורות של הקדמונים, וכן משרידי עצמות ומחומרים נוספים, שיכולים לעזור בשיחזור אורח החיים של האדם הקדמון , בנוסף לתיארוך המדויק של זמן ההתיישבות באתר. הדוגמאות יתוארכו בהמשך במעבדת REAMS-D.
 
הבדיקה יכולה לעזור ולהבהיר את היחסים בין האדם המודרני, ההומו סאפינס, לבין האדם הניאנדרטלי. כדי לדעת אם היו מגעים בין שתי האוכלוסיות, חשוב ראשית לקבוע האם אמנם התקיימו במקביל. כמו כן המחקר עשוי לעזור להעריך את קצב השינויים בטכנולוגיות הקיום ובאורח החיים של האדם הקדמון באזורנו.
 
האפשרות לנתח כמויות זעירות של חומר חשובה במיוחד באתרים פרה-היסטוריים כמו בוקר תחתית, בהם מתבצע רוב הניתוח ברמה המיקרוסקופית. במעבדת REAMS-D ניתן ליצור שיטות חדשות של תיארוך ולהתאים את איסוף הדוגמאות לשאלות הנשאלות במחקר.
 
 
גישה חדשה לתיארוך אתרים ארכיאולוגיים
 
מערת רקפת. צילום: פרופ' דני נדל, אוניברסיטת חיפהיתכן כי השימוש בכמויות זעירות של חומר יאפשר לפתח גישה חדשה לגמרי לתיארוך אתרים ארכיאולוגיים. אפשרות זו נבדקת כעת במעבדת REAMS-D. מדובר בתיארוך באמצעות פיטוליטים, חלקיקי סיליקה זעירים המופקים על-ידי צמחים רבים. לעומת החומר האורגני מהצמחים אשר מתפרק מהר, הפיטוליטים הלא-אורגניים אינם משתנים במשך אלפי שנים. אך הפיטוליטים כוללים בתוכם כעשירית אחוז של חומר אורגני. מכיוון שזו כמות קטנה ביותר, השימוש בה לצורך תיארוך מהווה אתגר עצום, אפילו באמצעות טכנולוגיה מתקדמת.
 
הדיוק הרב של התיארוך באמצעות המאיץ יהיה חיוני בפרויקט נוסף הנוגע לתקופה קרובה יותר אלינו, תקופת הברונזה הקדומה, שעל פי הערכות קודמות, הסתיימה בלבנט לפני 4,300 שנה. בתקופה זו התפתח הכתב במסופוטמיה ונוצרו ערי מדינה ראשונות באזור. סופה של תקופת הברונזה הקדומה נקבע לפי נטישת ערים אלה.
 
ארכיאולוגים סברו כי ערי המדינה ננטשו עקב בצורת חמורה ששררה באזור באותה תקופה, אך במחקר שנעשה באחרונה גילו ד"ר בוארטו ותלמידת המחקר יוהנה רגב תגלית מפתיעה: הערים ננטשו – ותקופה הברונזה הקדומה הסתיימה – 200 שנה מוקדם יותר ממה שמקובל היה לחשוב. משמעות הממצא היא שהתיאוריה הקושרת את הנטישה לאקלים איננה תקפה, וכי יש למצוא הסבר חלופי.
 
התיקון בתיארוך תקופת הברונזה הקדומה עשוי להשפיע גם על חקר התרבויות השכנות במצרים ומסופוטמיה, שהיו קשורות לישראל העתיקה בקשרי מסחר ועוד. בעזרת מעבדת REAMS-D ממשיכים המדענים לחקור את הכרונולוגיה של תקופת הברונזה הקדומה, תוך ניתוח דגימות מאתרים שונים.
 
 
 
מערת רקפת. צילום: פרופ' דני נדל, אוניברסיטת חיפה
כימיה
עברית

כחרס הנשבר

עברית
 
 
פרופ' סטיב ויינר (יושב שני משמאל) וד"ר אליזבטה בוארטו (עומדת רביעית משמאל) עם צוות המחקר הבין-לאומי
 
סין העניקה לעולם את החרסינה, והיא מזוהה עם כלים שבירים אלה עד כדי כך שבאנגלית מקובל לכנותם בשם הארץ - China. עם זאת, על כתר הבכורה של השימוש בכלי חרס מתמודדת סין עם שתי מדינות סמוכות: יפן ומזרח רוסיה - ללא הכרעה חד-משמעית עד כה. כעת, הצליחו ד"ר אליזבטה בוארטו ממרכז קימל למדעי הארכיאולוגיה במכון ויצמן למדע, ומאוניברסיטת בר-אילן, ופרופ' סטיב ויינר, מנהל מרכז קימל, בשיתוף עם צוות חוקריםבין-לאומי, לקבוע בוודאות את גילו של כלי החרס העתיק ביותר שתוארך עד כה - כ-18,000 שנים. מחקר זה העניק את מדליית השימוש המוקדם ביותר בכלי חרס - לפחות לפי שעה - לתושביו הקדומים של אזור חונין שבדרום סין. ממצאי המחקר שהתפרסם בכתב-העת של האגודה האמריקאית הלאומית למדעים (PNAS)  מראים, כי תחילת השימוש בכלי חרס הייתה מוקדם ביותר מ-1,000 שנה מהערכה שהייתה מקובלת עד לאחרונה.
 
"בני אדם משתמשים באש כמיליון שנה, אבל רק לפני 'זמן קצר' - פחות מ-20,000 שנה - הם גילו כי מקרקע עשירה בחרסית שעוברת חימום אפשר להכין כלים המחזיקים מים", אומר פרופ' ויינר. התגלית הטכנולוגית הזו התרחשה במקביל לשינויים כלכליים וחברתיים משמעותיים שהתחוללו עם המעבר ליישובי קבע חקלאיים - בתקופה הפליאוליטית המאוחרת. אתרי המערות בדרום סין שימשו כמרכזי התיישבות באותה תקופה, ומכאן העניין הגדול בחקירתן. עם זאת, כל הניסיונות לתארך באופן שיטתי ואמין את המערות שבחבל ארץ זה, ואת הכלים שהתגלו בתוכן, העלו חרס עד כה, ובקרב חוקרים העוסקים בתחום החלה להתבסס דעה כי מדובר במשימה בלתי אפשרית. בדיקות המבוססות על מדידת פחמן רדיואקטיבי השתבשו בגלל נוכחות קלציט - מינרל המכיל פחמן, שהוא, במקרים רבים, עתיק יומין יותר מהחרסים. ערבוב בין שכבות שונות בקרקע המערה ולקיחה לא שיטתית של דוגמאות גרמו גם הם לתוצאות לא עקביות.
 
כדי להתגבר על הקשיים האלה נקטו ד"ר בוארטו ופרופ' ויינר שורה של אמצעים. ראשית, הם למדו בשיטתיות את מבנה המערה על כל שכבותיה, ואספו מספר גדול  של דוגמאות פחם ועצם לבדיקה - כ-150. מאחר שהחרסים עצמם אינם ניתנים לתיארוך ישיר, ניתנה תשומת לב מיוחדת לאיסוף דוגמאות מהשכבות שבהן נמצאו החרסים. "השיטה המקובלת היא לחפש דוגמאות רבות ככל האפשר לתיארוך, אולם אנחנו נקטנו גישה שונה", מסבירה ד"ר בוארטו, שפיתחה נוהל "בקרת איכות" קפדני ויסודי למיון הדוגמאות שנאספו. סריקת הדוגמאות, באמצעות שיטות ספקטרומטריות, איפשרה לה לזהות את הדוגמאות שהשתמרו בצורה הטובה ביותר: אלה שעברו אינטרקציה מועטה ככל האפשר עם הסביבה, שמכילות פחמן מקורי, ואינן מזוהמות בפחמן ממקורות זרים (כמו קלציט).
 
באופן זה נבחרו כ-40 דוגמאות נקיות ושמורות, שעברו תיארוך המבוסס על פחמן רדיואקטיבי. במקביל, בוצע מיפוי מקיף של השכבות במערה וניתוח מיקרו-מורפולוגי של המשקעים במערה - כדי לחשוף הפרעות וכדי לוודא כי הדוגמאות אכן תואמות, מבחינת גילן - לשרידי כלי החרס. באופן זה הצליחו החוקרים לקבל רצף תאריכים עקבי ואמין של שכבות המערה, ולספק הבנה טובה יותר של הכרונולוגיה של ההתיישבות במערה ושל גיל החרסים שנמצאו בתוכה. גיל החרסים המוקדמים ביותר במערה הוא 18,300 שנה - הקדומים ביותר שנמצאו עד כה. עוד התגלה, כי המשקעים שנמצאו במערה הם ברובם מעשי ידי אדם: תולדה של אש שהובערה במערה, של חימר שהובא כדי "לטייח" את קירותיה וכדומה. ממצאים נוספים מספקים מידע על המזון שאכלו תושבי המערה: חזירי בר, צבים, דגים, יונקים קטנים וכן אורז. ניתן להניח כי נתונים אלה תקפים גם לגבי מערות נוספות בדרום סין, וכי אגן נהר היאנג-צה שימש כמרכז התיישבותי באותה תקופה.
 
ממצאים אלה שופכים אור על תחילת התיישבות הקבע של בני האדם במערות שבדרום סין, לפני יותר מ-20,000 שנה,ומספקים מידע על ראשית השימוש בכלי חרס, עם זאת, מספר שאלות נותרו עדיין בגדר תעלומה. למשל, האם הטכנולוגיה החלה במספר מוקדים באופן בלתי תלוי, או שהחלה בסין ומשם התפשטה במזרח אסיה? שאלה מסקרנת נוספת נוגעת לפער הגדול בין תחילת השימוש בכלי חרס במזרח אסיה לבין זה במערבה. תושבי המזרח התיכון החלו לייצר כלי חרס כ-10,000 שנה מאוחר יותר מתושבי דרום סין. לעומת זאת, טכנולוגיות אחרות, כמו שימוש בברונזה וביות צמחים, החלו מוקדם יותר במערב אסיה. להערכת פרופ' ויינר מצביעים נתונים אלה על הנתק שהתקיים בין שני צידי היבשת.
 

האיזור בו נמצאת מערת חונין, דרום סין

 

 

 
 
פרופ' סטיב ויינר (יושב שני משמאל) וד"ר אליזבטה בוארטו (עומדת רביעית משמאל) עם צוות המחקר הבין-לאומי
כימיה
עברית

בין העבר למחר

עברית
 

 

 
רבותי ההיסטוריה חוזרת
שום דבר לא אבד, לא נשכח

"רבותי, ההיסטוריה חוזרת"
מילים: חיים חפר
לחן: שמואל פרשקו

 
לפעמים נדמה לנו שההיסטוריה חוזרת על עצמה, אולם במקרים רבים נכון יותר להגיד שההווה הוא המפתח לעבר. כך, למשל, בתחום הגיאולוגיה: תהליכים ארוכי טווח, שעיצבו את פני כדור-הארץ במשך מיליארדי שנים, נמשכים עד ימינו אנו, ולכן חקר התופעות העכשוויות עשוי לפתוח צוהר להבנת תהליכים שהתחוללו בעבר הרחוק. עיקרון דומה מנחה את עבודתם של אתנו-ארכיאולוגים, אשר חוקרים חברות מסורתיות בנות ימינו במטרה לשפוך אור על דרך חייהן של חברות קדומות. ד"ר רות שחק-גרוס, שהחלה את דרכה האקדמית בתחום הגיאולוגיה, נחשפה לגישה האתנוגרפית כאשר עשתה את צעדיה הראשונים בעולם הארכיאולוגיה. "הרעיון לענות על שאלות ארכיאולוגיות באמצעות מחקר ביישובים של חברות מסורתיות בנות ימינו, ולהשליך על העבר, תפס אותי מיד", היא אומרת, "זיהיתי שם עיקרון שדיבר אלי, שהושרש בי מראשית דרכי האקדמית. הרקע האקדמי שלי, ששילב גיאולוגיה עם אתנו-ארכיאולוגיה, הוביל באופן טבעי למחקר העוסק בחומרים טבעיים ובחומרים מעשה ידי אדם אשר נמצאים ביישובים מודרניים ועתיקים".
 
ד"ר רות שחק-גרוס. מפתח לעברעבודת מחקר שביצעה ד"ר שחק-גרוס בקניה מדגימה את יתרונות הגישה הגיאו-אתנו-ארכיאולוגית לזיהוי מכלאות של עדרי בעלי חיים. מלווה באדם זקן בן שבט המסאי, היא אספה דגימות קרקע מהכפר בו הוא חי כיום, ומשרשרת כפרים נטושים שבהם חי בעבר. כך הצליחה ליצור "ציר זמן" המתאר את התפרקותו של החומר האורגני לאורך 40 שנה. בהנחייתו של פרופ' סטיב ויינר במרכז קימל לארכיאולוגיה במכון ויצמן למדע, פיתחה ד"ר שחק-גרוס שיטה לזיהוי אזורי מרבץ של עדרי רועים בהסתמך על מיגוון דגימות קרקע ובדיקות מיקרוסקופיות, הכוללות אנליזה של פיטוליתים - חומרים מינרליים ממקור צמחי אשר מגיעים, דרך המספוא, לגללי בעלי-החיים. בדיקת הפיטוליתים, וחומרים מינרליים נוספים שנוצרים במעיים של חיות העדר, איפשרה לה לזהות מכלאות של בעלי-חיים זמן רב לאחר התפרקותה של העדות הישירה יותר והיציבה פחות לנוכחותן - החומר האורגני.
 
בהמשך דרכה הצטרפה לחפירה בתל דור עם משלחת ממרכז קימל, שם ניתנה לה הזדמנות ליישם את השיטה שפיתחה. ביחד עם שותפיה למחקר מישראל ומספרד הראתה ד"ר שחק-גרוס, כי משטחי אבקה לבנה שנמצאו בעיר הם למעשה מצבורי פיטוליתים שמקורם בגללי בעלי-חיים ששוכנו במכלאות בתוך העיר (ואינם רצפות טיח מעשה ידי-אדם, כפי שסברו עד אז). כמו כן נמצאו עדויות לשימוש בגללי בעלי-חיים כחומר בעירה. ממצאים אלה מראים, כי הפרדה מוחלטת בין התיישבות בעלת אופי כפרי להתיישבות עירונית - כפי שאנו מכירים כיום - התחוללה רק מאוחר מכפי שמקובל היה לחשוב, בסוף המאה השישית לפנה"ס. כך שפכו המדענים אור חדש על אופיה של "המהפכה האורבנית" באגן הים התיכון.
 
ד"ר שחק-גרוס, מרצה בכירה במחלקה ללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה באוניברסיטת בר אילן, הגיעה למרכז קימל כמדענית אורחת במסגרת תוכנית משותפת שיזם פרופ' ויינר. את הפיטוליתים וחומרים אחרים שהיא מאתרת בדגימות עפר ואפר היא מזהה באמצעות שיטות אנליטיות שונות (כמו ספקטרוסקופיית אינפרא-אדום ובדיקת היחסים הכמותיים בין איזוטופים יציבים של חמצן ופחמן), והמבנה המורפולוגי והסידור המרחבי שלהם נקבע באמצעים מיקרוסקופיים שונים. כל אלה מאפשרים לה, בין היתר, לקבוע את סוג המזון שאכלו חיות המשק, וכך להגיע לתובנות לגבי החברות שחיו באותם אתרים. "כיום, מעטות הן החפירות הארכיאולוגיות המתקיימות ללא גיבוי מתחום מדעי הטבע".
 
באחד ממחקריה האתנו-ארכיאולוגיים האחרונים, המבוצע יחד עם פרופ' ישראל פינקלשטיין מאוניברסיטת תל-אביב, עלה בידיה להדגים כיצד בדיקת חומרים, ובכללם פיטוליתים, יכולה לשפוך אור חדש על שאלות הנוגעות להיסטוריה של ארץ ישראל. מדובר במחלוקת שבמרכזה עומדים אתרי התיישבות שהוקמו ברחבי הר הנגב בתקופת הברזל, אשר תואמת את תקופת המלוכה המתוארת בתנ"ך (600-1,200 לפנה"ס). הסברה הרווחת, המבוססת על סיפורי התנ"ך, גורסת כי מבנים מסוימים אשר זוהו בחלק משרידי ההתיישבות הם מצודות שהוקמו על-ידי שלמה המלך להגנת הממלכה מפני מצרים, וכי הם הוחרבו על-ידי פרעה שישק במסעו צפונה בסוף המאה ה-10 לפני הספירה. פרופ' פינקלשטיין טען, כי מדובר במבנים שהקימו רועים-חקלאים, כשהוא מסתמך על עדויות "נסיבתיות" באופיין: המצודות לא הוקמו במיקומים אסטרטגיים וגם לא נבנו באופן אחיד - כיאה למבנה ממשלתי-צבאי. ד"ר שחק-גרוס אספה דגימות עפר ואפר רבות משני אתרים סמוכים לשדה-בוקר. בדיקותיה העלו, כי אכן ישנם שרידים של גללי חיות משק בחצר המרכזית של ה"מצודות". עם זאת, בעוד שחיות המשק בחברות רועים חקלאים מסורתיים ניזונות ממספוא המורכב מתוצרי הלוואי של קציר הדגנים - ולכן הגללים שלהן עשירים בפיטוליתים, שרידי הגללים באתרי הר הנגב עניים מאוד בפיטוליתים, ומשקפים תזונה המבוססת על שיחי בר ועל חזזיות. בנוסף לכך, לא נמצאו פיטוליתים שמקורם בדגנים מבויתים - כלומר בגידולים חקלאיים. מהממצאים עולה, כי ככל הנראה תושבי ה"מצודות" אכן היו רועים אך לא עסקו בחקלאות. ממצאים אלה נראה כי יש לבחון שנית את ההנחה שיישובי תקופת הברזל בהר הנגב הוקמו כחלק מממלכת יהודה. בנוסף, תיארוך של שרידי צמחים באמצעות פחמן רדיואקטיבי, שנעשה בשיתוף עם ד"ר אליזבטה בוארטו מאוניברסיטת בר-אילן ומרכז קימל במכון ויצמן למדע, הראה כי האתרים הוקמו בסוף המאה העשירית לפנה"ס ופעלו כמאה שנה - עד לסוף המאה התשיעית לפנה"ס. "ייתכן כי מסע שישק הוא דווקא זה שהוביל להקמת היישובים, ולא להחרבתם", אומרת ד"ר שחק-גרוס. "ומלבד זאת, העדויות רומזות כי מדובר ביישובים עונתיים. ייתכן כי התושבים נדדו להר הנגב ממקום אחר בעונה מסוימת של השנה, ויצאו ממנו בעונה אחרת". באמצעות בדיקות נוספות ינסו המדענים לקבוע באופן ברור יותר אם אכן מדובר בהתיישבות עונתית, ולהסביר את אופיה של ההתיישבות בהר הנגב בתקופת הברזל.
 
 
מימין: חתך דק בדוגמא, בו ניתן לראות מיקרו-שכבות וכן שבר קרמיקה. משמאל: מראה תחת מיקרוסקופ אור מקוטב.
 
ד"ר רות שחק-גרוס. מפתח לעבר
כימיה
עברית