בין דיפלומטיה למדע

עברית
 
פרופ' צפרא לרמן
 
פרופ' צפרא לרמן
פרופ' צפרא לרמן, חוקרת בקולומביה קולג' בשיקגו, יסדה את המכון לחינוך מדעי ולתקשורת מדעית של הקולג' ואף עמדה בראשו, תוך שקידמה שיטות יצירתיות לשילוב מדע עם דרמה, מוסיקה, ריקוד ואמנויות נוספות. עבודתה זו שיגרה אותה, לעיתים, הרחק מעבר לאולם ההרצאות. מ-1986 ועד 2010, למשל, היא שירתה כיושבת הראש של תת-ועדה לחופש מדעי ולזכויות אדם באגודה האמריקאית לכימיה (ACS).
 
בתפקידה זה, לפני כ-30 שנה, היא למדה בקורס מזורז את השפה הרוסית, ושמה פעמיה לברית-המועצות כדי לסייע למדענים שחפצו בכך לעבור לארצות המערב. במסגרת זו קיימה סמינרים בעליות גג, הפיצה מגזינים מדעיים מערביים, ואספה קורות חיים ממדענים. יורי טרנופולסקי הוא מדען יהודי מאוקראינה ששהה תקופה מסוימת במחנה עבודה סובייטי. ב-1987, בעזרתה של פרופ' לרמן, הוא עבר לארצות הברית‎, והחל לעבוד שם ככימאי תעשייתי. בספר זכרונותיו הודה טרנופולסקי לפרופ' לרמן על מאמציה להוציאו מברית-המועצות. במכתב אחד אליה כתב: "לעיתים קרובות תהיתי מה גורם לאדם החי חיי חופש, בביטחון ובנוחות, להילחם למען אנשים החסרים את כל אלה, בצדו השני של העולם... לבסוף הבנתי שיש משהו משותף לקורבן הרחוק ולמלאך האמריקאי השומר. שניהם ניחנו ביכולת ללכת כנגד הזרם, ושניהם עשו בשביל המדע משהו שכמעט אי-אפשר להסבירו בדרך רציונלית".
 
מפעל אחר של פרופ' לרמן – הפגשת מדענים מרחבי המזרח התיכון – זיכה אותה בהכרה מצד האגודה האמריקאית לקידום המדע (AAAS), וזו החליטה להעניק לה באחרונה את פרס הדיפלומטיה המדעית לשנת 2014. הפרס הוענק לה על פעילות שיזמה והחלה לאחר אירועי 11 בספטמבר 2001, ובמסגרתה היא השיקה את ועידת מלטה הדו-שנתית הראשונה, שנועדה לצמצם את העוינות באיזור זה של העולם, ולשמש הזדמנות לשיתופי פעולה מדעיים. בוועידה, שנדדה מאז למקומות נוספים, השתתפו גם מדענים מאיחוד האמירויות הערביות, איראן, בחריין, הרשות הפלסטינית, טורקיה, ירדן, כוויית, לבנון, לוב, מצרים, סוריה, עיראק, ערב הסעודית, קטאר, ארצות הברית וישראל.
 
בכל מפגש כזה משתתפים חתני וכלות פרס נובל, אשר מושכים את המדענים מכל הלאומים. מפגשים אלה מהווים הזדמנות רבת-ערך לדיון בסוגיות המחייבות שיתוף פעולה אזורי, כמו איכות מים, בטיחות וביטחון במחקר בכימיה, אנרגיה חלופית, וכן חינוך מדעי. "ישנם אנשים שלהוטים לשתף פעולה, ללמוד ולבנות רשתות גלובליות", אומרת פרופ' לרמן. "במקרים מסוימים, המדענים מישראל המשתתפים בוועידה הם הישראלים הראשונים ששאר המשתתפים פוגשים בחייהם".
 
בנימוקים למתן הפרס משבחים חברי הוועדה את מאמציה "להגביר את השימוש בשיתוף פעולה מדעי כאמצעי להשגת שלום, וכדרך לשפר את הבנתנו בנוגע לתפקידו של המדע בטיפול בסוגיות חברתיות משמעותיות במזרח התיכון, וזאת חרף המחסומים הפוליטיים הקיימים".
 
ארבעה מדענים ממכון ויצמן למדע השתתפו בוועידת מלטה מאז ייסודה: פרופ' דוד כאהן מהמחלקה לחומרים ופני שטח; פרופ' ליאה אדדי מהמחלקה לביולוגיה מבנית; פרופ' רון נעמן מהמחלקה לפיסיקה כימית; וד"ר רחל ממלוק-נעמן מהמחלקה להוראת המדעים. כלת פרס נובל, פרופ' עדה יונת, מהמחלקה לביולוגיה מבנית במכון, השתתפה בוועידת מלטה השישית, ותיקח חלק גם בוועידה השביעית.
 
"יחסי החברות הקרובים שנוצרו כתוצאה מוועידת מלטה הם אחת התוצאות החשובות ביותר שלה", אומר פרופ' רון נעמן. בשנה שעברה הוא אירח במעבדתו את פרופ' חסן דוויק, כימאי מאוניברסיטת אל-קודס בירושלים וסגן נשיא בפועל של האוניברסיטה, לשנת שבתון מלאה; השניים ממשיכים לשתף פעולה.
 
פרופ' לרמן אומרת, שלא הייתה מגיעה להישגיה ללא החינוך שקיבלה במכון ויצמן למדע, ומהמנחה שלה לדוקטורט, פרופ' דוד סמואל. "במכון", היא אומרת, "נחשפתי לתרבות שמתבססת על מדע, אבל גם לחשיבות החינוך המדעי. זו השקפת עולם רחבת אופקים המדגישה שיתוף פעולה וחופש דעה ומחשבה. אני גאה במיוחד להיות בוגרת של מכון ויצמן למדע, ומזכירה זאת בכל הרצאה שאני נושאת". לאחר מפגש בוגרי הפקולטה לכימיה כתבה פרופ' לרמן מכתב נרגש לדיקן, פרופ' גלעד הרן: "ישבנו כולנו, שרנו את כל השירים יחד עם ישראל גוריון ואסף אמדורסקי. חלקנו שוב חוויות, רעיונות ותוכניות לעתיד. זו הייתה חוויה מרחיבת לב ובלתי נשכחת".
 
 
 
פרופ' צפרא לרמן
עברית

המעט שמותר לספר

עברית
 

אורחת המדור: ד"ר אביטל שריפט

מנהלת מפעל הטילים "מב"ת" של התעשייה האווירית

ד"ר אביטל שריפט

ד"ר אביטל שריפט עושה את מה שהיא אוהבת לעשות. בתחילת השנה התמנתה לתפקיד מנהלת מפעל הטילים "מב"ת", השייך לחטיבת מערכות הטילים והחלל של התעשייה האווירית לישראל, שהיא תעשיית הביטחון הגדולה ביותר בארץ. במסגרת תפקידה היא אחראית על יותר מ-300 עובדים, אותם היא מובילה במיגוון רחב של פרויקטים – מחקר, פיתוח, ניסוי וייצור טילים – המיועדים לתקיפה בים, באוויר וביבשה.

היא רכשה את השכלתה במחלקה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית של מכון ויצמן למדע. "עשיתי את;הדוקטורט בשביל הנשמה, כי אהבתי את הנושא", אומרת ד"ר שריפט,;שעבודת הדוקטורט שלה עסקה בהיבט פופולרי, לאותה תקופה, בקריפטולוגיה – תורת ההצפנה ואבטחת המידע.;עם קבלת הדוקטורט היא החליטה להשתלב בתעשייה. תוך זמן קצר הגיעה ל"אלתא מערכות". "מהרגע שהשידוך הזה התבצע", אומרת ד"ר שריפט, "הבנתי שזה המקום היחיד שמתחבר לדברים שאני רוצה לעשות".

בשנת 2003 קיבלה ד"ר שריפט, נשואה ואם לילדים, את פרס ביטחוןישראל על עבודתה בפרויקט "אורןירוק", מכ"ם לזיהוי טילי אויב שמאפשר להתביית עליהם. מאז המשיכה;להתקדם: מראש מינהלת מערכות הגנה אווירית ב"אלתא", לתפקיד סגנית מנהלת המפעל "משגב" – שעוסק בפיתוח ובייצור של מערכות תצפית,מודיעין, הגנה ומיגון בתחום הימי והיבשתי, עד תפקידה הנוכחי –מנהלת מב"ת, אחד התפקידים המשפיעים ביותר בתעשייה האווירית.

"זאת הייתה חוויה מדהימה", היא אומרת על תקופת לימודיה במכון."המכון כמעט ולא מעמיס בהיבט הלימודי – לא צריך להעביר תרגילים,למשל. מצד שני, הוא מספק אתגרים אינטלקטואליים מרתקים. אהבתי את האווירה האקדמית, את הפעולה בחזית הידע העולמי, את ההליכה בעקבות הסקרנות והשאיפה לחדש. אהבתי גם את חברי ללימודים, איתם אני שומרת;על קשר עד היום".

חימוש משוטט מסוג "הארופ", פרי פיתוח התעשייה האווירית
 

שוטטות

רוב הפרויקטים עליהם מפקחת ד"ר שריפט מסוּוגים, אבל על טיל ה"הארופ" המשוטט מותר לספר. מדובר בטיל מתקדם וחסכוני, גם בדלק אך גם בכוח-אדם, המסוגל לשהות באוויר במשך כשש שעות. במהלך פרק זמן זה מתנהג הטיל כמו מזל"ט – מצלמה קטנה בחלקו הקדמי משדרת בשידור ישיר לחדר הבקרה, שם מסוגל "הטייס" לפקח עליו, לתקן את מסלולו באוויר, ולהחליף את המטרה. טיל זה נשלח לאזורים לא-ידועים, ומעֵבֶר לייעודו הברור כטיל, משתמשים בו גם לצורכי הרתעה ותצפית. הטיל נמכר בהצלחה, והוא משמש למטרות מבצעיות בארץ ובחו"ל.

 
 
 
 ד"ר אביטל שריפט
עברית

הרעב לידע

עברית

ד"ר ענת כהן-דייג היא נשיאה ומנכ"ל משותף של חברת "קומפיוג'ן" בע"מ, העוסקת במיזוג טכנולוגיות חישוביות מתקדמות עם ביולוגיה ורפואה, במטרה לבנות מודלים מדויקים של תהליכים ביולוגיים ברמה מולקולרית. מודלים אלה מהווים כלים מרכזיים בתהליכי מחקר ופיתוח המכוונים לפיתוח תרופות ומערכות איבחון מתקדמות.

 
ד"ר ענת כהן-דייג

ד"ר כהן-דייג היא נשיאה ומנכ"ל משותף של החברה יחד עם מרטין גרסטל, מבעלי החברה ומקימיה, שהוא גם חבר מועצת המנהלים של מכון ויצמן למדע. במסגרת עבודתה היא אחראית על קביעת המדיניות והאסטרטגיה העסקית של החברה, המחקר והפיתוח, וכן על מערך הפטנטים, על גיוס כספים, וכמובן על הניהול השוטף. המשיכה של ד"ר כהן-דייג לניהול החלה עוד בתקופה שבה למדה לתואר ראשון בביולוגיה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. תוך כדי לימודיה היא עבדה בחברת "תרכובות ברום", שם החלה בעזרה למזכירות המחלקה השונות, ובהמשך תמכה בכתיבת חומר טכני בתחום חדש אליו נכנסה החברה - פיתוח ביוצידים (חומרים לטיפול במים). עם סיום התואר הראשון הציעו לה ב"תרכובות ברום" להמשיך ללמוד מטעמם לתואר שני בכימיה או במינהל עסקים, ולהמשיך ולעבוד בחברה. ד"ר כהן-דייג: "כמובן שזה קסם לי, אבל כולם שם היו בעלי דוקטורט, ואני חשבתי לעצמי שאם כבר לחזור לשם, אז כשווה בן שווים. ואז נרשמתי ללימודי מוסמך בביולוגיה במכון ויצמן למדע".

 

"החשיבה המדעית שלי ביסודה באה מהמכון", היא מספרת, "כאן למדתי להסתכל על התמונה הרחבה, אך גם לשים לב לפרטים - למדתי 'לעשות מדע'. מעבר לעבודה שעשיתי בעצמי, נחשפתי למה שאחרים עושים. זה היה מעשיר באופן בלתי-רגיל, כל הדיונים במסדרונות, המפגשים עם סטודנטים מפקולטות אחרות, הסמינרים הפנימיים, וגם ההזדמנות לפגוש חוקרים חשובים מרחבי העולם בסמינרים בין-לאומיים. נוסף על כך, להיות מוקפת באנשים, עם מוטיבציה גבוהה, סקרנות אין-סופית, ורעב ללמוד, במקום שבו יש תשתית עצומה של ידע בכל התחומים שמעניינים אותך, כל זה הופך את המקום הזה לקרקע פורייה ביותר למדענים צעירים. עד היום אני בקשר עם אנשים שלמדו איתי כאן. רובם התפתחו באקדמיה ובתעשייה, והגיעו להישגים מאוד משמעותיים בארץ ובעולם. זו זכות גדולה בשבילי להיות חלק מהמקום הזה".

 

 

"הגעתי למכון בשנת 1989, והתחלתי, כפי שמקובל, בסדרת 'רוטציות' (עבודה במעבדות שונות, למשך זמן קצר, לצורך התנסות ואיתור מעבדה מתאימה לביצוע עבודת מחקר). בחרתי שלוש מעבדות שונות לגמרי, כדי ללמוד כמה שיותר, וכדי לבדוק במה ארצה להתמקד. בחרתי להמשיך במעבדתו של פרופ' ישראל פכט, במחלקה לאימונולוגיה, וסיימתי בהנחייתו תואר מוסמך בתחום האיתות החיסוני. במעבדה של ישראל נחשפתי לעבודה היסודית והמתודית שנדרשת במחקר, ולמדתי המון גם מעמיתי למעבדה".

 

את עבודת הדוקטורט שלה, על מנגנוני התנועה של תאי זרע, סיימה ענת בהנחייתו של פרופ' מיכאל אייזנבך. "מעבר לתמיכה ולהכוונה של מיכאל בתהליך החשיבה המדעית, ועבודת דוקטורט מרתקת, אפשר לומר שהוא זרק אותי למים העמוקים - וממנו למדתי מה זו כתיבה מדעית".

 

"לקראת סיום הדוקטורט ידעתי שלא אוכל לצאת מיד לחו"ל לביצוע מחקר בתר-דוקטוריאלי, בגלל עבודתו של בעלי, ולכן חיפשתי עבודה בתעשייה. די מהר מצאתי עבודה כעובדת מחקר ופיתוח בחברת 'אורג'ניקס', המפתחת ומוכרת מערכות איבחון למחלות זיהומיות. בעצם ההחלטה הזו הבנתי שאמשיך את דרכי בתעשייה, ושלא אחזור לאקדמיה. זה גם חיזק אצלי את הנטייה לעסוק בתחום העסקי והניהולי של המדע, כפי שחוויתי בזמן עבודתי ב'תרכובות ברום'. ב'אורג'ניקס' עבדתי בכפוף למנהלת המו"פ, רוזט בקר, שהייתה המנטור הראשון שלי בתעשייה. כעבור שנה מינו אותי למנהלת פרויקט. לאחר שפיתחתי טכנולוגיה חדשה, בשיתוף עם עוד מדען, עברתי מ'אורג'ניקס' לחברת 'מיינדסנס', שעסקה בפיתוח מערכת לאיבחון מחלות נפש. שם ניהלתי את קבוצת המחקר ופיתוח".

 

בשנת 2002 עברה ד"ר כהן-דייג ל"קומפיוג'ן" כחלק מקבוצה שעסקה בפיתוח כיווני מחקר חדשים בחברה. "קומפיוג'ן" התמקדה אז ברפואה חישובית, ועל כהן-דייג הוטל לפתח את תחום האבחון המולקולרי. במהלך העבודה, שכללה פיתוח והערכה של טכנולוגיות חדשות תוך שיתופי פעולה, היא עבדה בין היתר עם פרופ' ירון כהן מהמכון. לאחר מכן היא עברה לתחום גילוי התרופות כמנהלת פרויקטים, וניהלה בעת ובעונה אחת מספר פרויקטים שביצעו קבוצות עובדים עם יכולות שונות ומגוונות - מאלגוריתמאים ועד ביולוגים.

 

"בתקופה זו שיפרתי מאוד את יכולות הניהול שלי", היא מספרת. "הניהול שלי בא לא רק ממקום של סמכות ניהולית, אלא יותר ממקום של רתימה והנעה של אנשים מוכשרים לפרויקט שמאתגר אותם אישית. מניסיוני, הגישה הזאת תורמת באופן ישיר להצלחת הפרויקט".

 

בהמשך ניהלה את תחום פיתוח המוצרים לאיבחון. שנה לאחר מכן מונתה לסמנכ"ל החברה, ובשנת 2009 מונתה למנכ"ל משותף. "צמחתי מתוך החברה תוך כדי מעבר בין התפקידים שונים. התחלתי מהעבודה במעבדה, והיום, כמנהלת, אני רואה את התמונה הרחבה ואחראית על ההנעה קדימה. יש בזה המון אחריות וגם הרבה מאוד סיפוק".

 

ד"ר ענת כהן-דייג מתגוררת ברחובות, בקרבת המכון. היא נשואה ואם לשתי בנות: נועה וגילי.

 
 
ד"ר ענת כהן-דייג
עברית

לא הולכים בתלם

עברית
 
ד"ר אייל בלום וד"ר ניבה רוסק-בלום
 
כמה עשרות מטרים בלבד מפרידים בין המעבדות בהן למדו אייל בלום וניבה רוסק – לימים רוסק-בלום – במכון ויצמן למדע: הוא תלמיד מחקר בבניין אולמן, והיא תלמידת מחקר לתואר שני בבניין וולפסון. ובכל זאת, הם לא נפגשו על מדשאת ככר וייסגל, או בקפטריה "אצל צ'רלי", אלא דווקא בהופעה של שלום חנוך שהתקיימה בט"ו באב בשדה בוקר. כשסיימו את לימודי הדוקטורט במכון בחרו שניהם שלא להמשיך וללכת בתלם המוכר של המסלול האקדמי, אלא להקים את ביתם בערבה.
 
עבור ד"ר אייל בלום, שגדל במושב חצבה, הייתה ההחלטה מהלך טבעי של "שיבה הביתה": כבן הדור השני למשפחת חקלאים, ממייסדי המושב, ראה בלימודים האקדמיים "פסק זמן" שמטרתו לרכוש השכלה אשר תועיל לו בהקמת משק חקלאי עתיר יֶדע. העובדה שאותו פסק זמן הסתיים בתואר דוקטור לא הייתה צפויה מבחינתו, וסביר להניח שהפתיעה גם את הוריו – שבשעתו נאלצו לקבל את החלטתו לעזוב את הלימודים בתיכון לטובת עבודה במשק המשפחתי. וכך, לאחר שנת שירות במסגרת "גרעין עודד" של תנועת המושבים ושירות צבאי קרבי, נרשם ללימודי תואר ראשון במדעי החיים באוניברסיטה הפתוחה. "זו הייתה למעשה הפעם הראשונה שבה התמודדתי עם למידה, והאתגר מצא חן בעיני", הוא אומר.
 
את התואר השני עשה במסגרת החוג לביוטכנולוגיה של האוניברסיטה העברית בירושלים, ובחר במעבדתו של ד"ר אילן פארן ממכון וולקני, שעוסק בפיתוח כלים מולקולריים להשבחת זני פלפל. בעבודת המחקר שלו בודד ומיפה את הגן שקובע את מידת החריפות של פלפלים, וזיהה רשת של גנים נוספים המעורבים בכך. "בטבע, הפלפלים כולם קטנים וחריפים", הוא מסביר, "והפלפלים המתוקים שאנו אוכלים הם תוצרים של סלקציות שעשה האדם למוטציות לא-חריפות". מיפוי הגנים מאפשר לקבוע את רמת החריפות של הצמח לפני הבשלת הפירות, וכך לבחור זני בר מתאימים ליצירת זנים חדשים.
 
בשלב זה כבר היה ברור לו שימשיך ללימודי דוקטורט. הוא נפגש עם פרופ' יובל אשד, שהקים באותה תקופה מעבדה במחלקה למדעי הצמח במכון. "מצאתי בזה אתגר מעניין – להצטרף לקבוצה צעירה, ולהתנסות בשיטות מחקר חדשניות שיובל הביא מאוניברסיטת דייוויס. במיוחד קסם לי השילוב שבין כלים מולקולריים לבין מחקר שדה של אורגניזם שלם – הצמח". מחקרו עסק במנגנונים הקובעים את הגודל הסופי של איבריו הצדדיים של הצמח – עלים ופירות.
 
ממש באותו זמן בו הישווה אייל עלים מוטנטיים של צמחים, עסקה ניבה במחקר של גנים מדכאי סרטן במעבדתו של פרופ' משה אורן, במחלקה לביולוגיה מולקולרית של התא. השניים היו לבני זוג, וניבה המשיכה לתואר שלישי במעבדתו של פרופ' גיל לבקוביץ, באותה מחלקה, שם חקרה את ההתפתחות העוברית של תאים מפרישי דופמין בעוברים של דגי זברה. "מבחינה מחקרית, שנותי במכון היו הטובות ביותר", היא אומרת. "ניתנה לי האפשרות לחקור בתנאים הכי טובים ובסטנדרטים הגבוהים ביותר, לקבל הנחיה מצוינת, ולהשתמש בשיטות ובכלים הטובים ביותר. היום אני יודעת להעריך זאת". באותה תקופה נולד בנם הבכור.
 
עם סיום הלימודים החליטו השניים, כאמור, להשתקע בערבה, והקימו משק חקלאי של מטעים במושב עידן – בו הם מגדלים כיום את שלושת ילדיהם, בארי (בן שמונה), יהלי (בת חמש) ונרי (בן שלוש). "החלטנו שאנחנו רוצים לעשות דברים אחרת, ולתרום מהמרץ שלנו ומהידע שרכשנו לפריפריה. הערבה היא האיזור המרוחק והמבודד ביותר בישראל היום, וכל דבר שעושים פה הוא בעל משמעות והשפעה. אנחנו לא מתחרטים על ההחלטה, למרות שיש לה גם מחיר", אומרת ניבה. ההתרחקות לפריפריה לא הרחיקה אותה מהמסלול המדעי: לאחר מחקר בתר-דוקטוריאלי במעבדתו של ד"ר אלון מונסונגו, אימונולוג מאוניברסיטת בן גוריון בנגב, נקלטה כחוקרת ב"מרכז מדע ים המלח והערבה", והקימה מעבדה מתקדמת לחקר מחלות ניווניות של מערכת העצבים במודל של דגי זברה – שם היא חוקרת את מעורבות המערכת החיסונית ואת חדירוּת כלי הדם במוח דג הזברה במצבים נורמליים ובמצבי מחלה.
 
המחיר עליו היא מדברת הוא, לדוגמה, הקושי להיפגש עם קולגות מדי יום ביומו לשם סיעור מוחות. אולם היא מוצאת דרכים לפצות על כך, ונהנית מהיתרונות של מרכז מחקר מרוחק. "יש סיפוק גדול ביכולת לתת אפשרויות עבודה לצעירים שחוזרים לערבה, לעזור לאנשים להגשים את עצמם, להיות מעורבים בפעילות קהילתית מדעית, ובצד זאת – לא להתפשר על איכות המחקר המדעי, ולעמוד בסטנדרטים הגבוהים שעליהם חונכתי. מרכז מדע ים המלח והערבה מתרחב בשנים האחרונות, וקולט לשורותיו חוקרים וסטודנטים שרוצים לחיות באווירה אחרת", היא מוסיפה.
 
אייל, לעומת זאת, התגלגל בכיוון שונה לגמרי מהמתוכנן, ובמהלך ששוב הפתיע את מכריו, אך בעיקר אותו עצמו, פנה לעשייה ציבורית. לפני כשנה וחצי נבחר לראשות המועצה האזורית ערבה תיכונה. "המצב בערבה מעניין כרגע", הוא אומר. "דור המייסדים, שהגיע והקים את ההתיישבות בערבה בשנות ה-60 וה-70, יוצא לפנסיה ומוחלף בדור צעיר. הפנייה לפוליטיקה נעשתה מתוך תחושת אחריות, מחויבות ואהבה לאיזור, ומתוך מחשבה שיש מקום לשינוי".
 
"איזור הערבה מתפתח כיום סביב חקלאות ומדע", הוא מוסיף. ולכן, הלימודים במכון והכלים שרכש חשובים ומשמעותיים. הוא מציין, לדוגמה, את הביקורתיות, הלמידה העצמית, והיכולת לנתח מידע. הוא גם מוסיף לשאוב השראה מן החריצות, המקוריות והיצירתיות של המנחה שלו, פרופ' אשד. "ממנו למדתי, כמנהל, לבחור את האנשים שחושבים אחרת. כמו צמחים מוטנטיים – אלה שלא הולכים בתלם הם שמניעים את האבולוציה".
 
ד"ר אייל בלום וד"ר ניבה רוסק-בלום
עברית

השראה ישראלית

עברית
 
ד"ר הארי טובין עם בנו, ד"ר בנג'מין טובין, ונכדתו
 
 
"אני רק רוצה להבהיר שאין לי שום אחריות לבחירה של הבן שלי להגיע לכאן", אומר ד"ר הארי טובין. "זו הייתה לחלוטין החלטה שלו". ד"ר טובין, שפרש באחרונה מהמכון הטכנולוגי הפדרלי (ETH) בציריך, שווייץ, השלים את לימודי הדוקטורט במכון ויצמן למדע לפני קרוב לארבעה עשורים. הוא ואשתו מריון הגיעו באחרונה למכון לבקר את בנם, ד"ר בנג'מין טובין, שמבצע כאן מחקר בתר-דוקטוריאלי במחלקה לביולוגיה מולקולרית של התא.
 
לאחר סיום התואר השני ב-ETH חש הארי צורך לשנות אווירה, והחליט כי את לימודי התואר השלישי שלו יעשה בישראל. כבר קודם לכך הגיע לישראל כתייר, וביקר קרובי משפחה בתל-אביב. "אלה היו הימים שלפני האינטרנט", הוא אומר. "פשוט עליתי על מטוס וביליתי כאן כמה ימים בביקורים משפחתיים ובבדיקת אפשרויות".
 
בסופו של דבר, בשנת 1973 הגיע למעבדתו של פרופ' דוד אלסון במחלקה לכימיה ביולוגית, שם חקר את מבנה הריבוזום. זמן קצר לאחר הגעתו פרצה מלחמת יום כיפור. חברי המעבדה גויסו והמחקר נפסק, ולכן החליטו הארי וחבר נוסף להתנדב לעבודה בקיבוץ בדרום הארץ - ועבדו בלולי התרנגולות. זמן קצר לאחר מכן התחדשה העבודה במעבדה.
 
הארי גילה כי אופיו של המכון, הקטן והאינטימי, מוצא חן בעיניו. כאשר אשתו, אותה הכיר עוד בשווייץ, סיימה שם את לימודי הפרמקולוגיה, נישאו השניים, והיא הצטרפה אליו בישראל. הארי המשיך בעבודת המחקר, ומריון מצאה משרה כטכנאית מעבדה בקבוצתו של פרופ' צבי פוגל במחלקה לנוירוביולוגיה במכון. "למדנו להכיר את הארץ היטב, ובעיקר את המידבר", אומר הארי. "שנינו אוהבים לטייל, וכיום, כשאנחנו בשווייץ, אנחנו מתגעגעים למידבר".
 
בני הזוג חזרו לשווייץ, שם קיבל הארי משרה במכון פרידריך מייסר (FMI) למחקר ביו-רפואי בבאזל. ביחד עם עמיתיו פיתח את השיטה המוכרת כ"ווסטרן בלוט" להפרדה ולזיהוי חלבונים – שיטה המשמשת כמעט כל חוקר בתחום מדעי החיים. "מקור ההשראה להיבטים מסוימים של השיטה הוא בעבודה שנעשתה במעבדתו של פרופ' אלסון", הוא אומר. לאחר מכן עבר לעבוד בחברת התרופות Ciba-Geigy, לימים "נובארטיס", שם המשיך במחקרים בתחום האימונולוגיה הכימית. כאשר בוצעו בחברה צמצומים, לקראת הגיעו לגיל 60, החליט הארי לפרוש, וקיבל את ההזמנה להצטרף לסגל ה-ETH. הוא עובד שם עד היום במשרה חלקית, בעיקר בייעוץ ובהנחיית סטודנטים – דבר שגורם לו הנאה רבה. "כמדען, אתה אף פעם לא מפסיק לגמרי לעבוד", הוא אומר.
 
הצעיר מבניו של הארי, בנג'מין, נמשך גם הוא לעסוק במחקר (אחיו הבכור הוא כלכלן). הוא סיים את לימודי הדוקטורט ב-FMI בבאזל, וידע כי הוא רוצה לצאת לפוסט-דוקטורט מחוץ לשווייץ. הוא ואשתו, כריסטין, הכירו היטב את ישראל, שהייתה לכן בחירה נוחה. אולם מה שבאמת משך לכאן את בנג'מין היה המחקר של פרופ' אורי אלון. בנג'מין עקב מספר שנים אחר עבודותיו של אלון בתחום הביולוגיה של מערכות, וחשב כי מדובר בתחום מרתק. כאשר הגיע פרופ' אלון לכנס בבאזל ניגש אליו בנג'מין, ואלון הזמין אותו לבקר במכון ויצמן למדע.
 
במכון נפגש בנג'מין עם מספר קבוצות מחקר. "כולן מרתקות", הוא אומר, "אך בסופו של דבר הגעתי לקבוצתו של אלון – כפי שרציתי מלכתחילה. בנג'מין הוא ניסיונאי. מחקריו לתואר השלישי עסקו בארגון המרחבי של החומר הגנטי בנמטודה C. elegans, וכללו שיטות "קלאסיות" של "ביולוגיה רטובה". כיום הוא חוקר את רשתות הבקרה הגנטיות בחיידקי E. Coli. "זו ההזדמנות שלי ללמוד דבר חדש", הוא אומר. "הקבוצה מורכבת מניסיונאים ומתיאורטיקנים, והדברים שאני לומד מאנשי התיאוריה עוזרים לי לחשוב מחדש על הניסויים שלי, ולשפר אותם".
 
כריסטין, בנג'מין, ובתם בת השנה וחצי מתגוררים ברחובות, סמוך למכון. כריסטין מתחילה בימים אלה מחקר בתר-דוקטוריאלי במדעי הסביבה: היא עברה מקבוצת המחקר שלה בשווייץ לזו של ד"ר איתי הלוי במחלקה למדעי כדור הארץ וכוכבי הלכת. לאחר שהות של כחצי שנה, בנג'מין אומר כי הם מרוצים מההחלטה, בין היתר מכיוון שגילו כי ישראל היא ארץ ידידותית מאוד לילדים. הוא מוסיף, כי הם מרגישים רצויים, וכי הם מקבלים תמיכה רבה, הן מחבריהם במעבדה והן מהמחלקה למדענים אורחים.
 
עבור הארי ומריון טובין, העובדה שבנם, כלתם ונכדתם חיים בארץ מהווה תירוץ טוב לבקר כאן לעיתים קרובות יותר. ביקורים כאלה כוללים גם מפגשים עם מדעני המכון שהם עמיתים זה כ-40 שנה, ביניהם פרופ' משה אורן ופרופ' צבי פוגל. הם גם ממשיכים לנצל כל הזדמנות לטייל במידבר – בביקורם האחרון יצאה המשפחה מרחובות דרומה, לטיול במכתש רמון.
 
ד"ר הארי טובין עם בנו, ד"ר בנג'מין טובין, ונכדתו
עברית

קבלת החלטות

עברית
 
 
ד"ר מיכאל ירצב. זיכרון מרחבי
 
 
 
מהמקרה של בוגר המכון, ד"ר מיכאל ירצב, אפשר ללמוד משהו על מערכת היחסים בין מורים לתלמידים. הוא התלבט בין הצטרפות כתלמיד מחקר לתואר שלישי למספר קבוצות מחקר בארצות הברית, בישראל ובהולנד. לשם כך ביקש את עצתו של חוקר בתר דוקטוריאלי (אז), ד"ר נחום אולנובסקי. באותן שיחות סיפר לו ד"ר אולנובסקי על המעבדה שהוא עומד להקים במחלקה לנוירוביולוגיה במכון ויצמן למדע, ועל כיווני המחקר שהוא מתכנן. "זה נשמע לי חדשני, מלהיב ובעל סיכון מסוים – בדיוק מה שחיפשתי", מספר ד"ר ירצב. "כך שיניתי כיוון, החלטתי להישאר בישראל במקום לנסוע לארצות הברית – והייתי לתלמיד המחקר הראשון של נחום".
 
מיכאל ירצב גדל בבאר שבע, וסיים בהצטיינות יתרה את לימודי התואר הראשון והשני בהנדסה ביו-רפואית באוניברסיטת בן גוריון בנגב. בלימודי התואר השני עסק במדידת הפעילות העצבית של תאי עצב בודדים במוח הקטן של חיות ערות. שם התאהב בתחום של מדעי המוח, וחיפש מקום לעשות בו את עבודת הדוקטורט. "הרגשתי שזה הדבר הנכון", הוא אומר.
 
ד"ר אולנובסקי חוקר עטלפים, הן במעבדתו במחלקה לנוירוביולוגיה והן בטבע. במעבדתו מצויה "מערה" חשוכה ומבודדת מרעש, המצוידת במצלמות הן לתחומי האור הנראה והן לאינפרה-אדום, ובמיקרופונים, שבאמצעותם יכולים הוא וחברי קבוצתו לחקור את היכולות המפותחות של העטלפים בתחומי הניווט וההתמצאות במרחב. "עטלפי הפירות המצריים, איתם אנחנו עובדים", אומר ירצב, "הם בעלי-חיים אינטליגנטיים ביותר, וברגע שהם מתרגלים אליך, הם גם חברותיים מאוד. לפחות רובם". המפתח לעבודה מוצלחת עם בעלי-חיים אלה, כך גילה, הוא לכבד את העובדה שלכל אחד מהעטלפים אישיות ייחודית משל עצמו; ההכרה בכך נחוצה כדי להשיג את שיתוף הפעולה שלהם.
 
מחקרו של ירצב התמקד בשני סוגים של תאים מיוחדים במוח היונקים: "תאי מקום", המצויים בהיפוקמפוס, ו"תאי סריג", הממוקמים בקליפת המוח. תאים אלה נחשבים חיוניים לזיכרון המרחבי ולניווט בבני-אדם, בחולדות, וביונקים אחרים, כולל עטלפים. מרבית המחקר העולמי בתחום מתבצעת לגבי חולדות, אך העטלפים מעניקים לקבוצתו של ד"ר אולנובסקי יתרון ייחודי: הם מאפשרים למדענים לבחון שאלות דומות לאלה שאיתן מתמודדים זה זמן רב חוקרי המכרסמים, אך מנקודת מבט שונה לחלוטין, כזו שהתגלה כי היא יעילה ביותר. בנוסף, שאלות הנוגעות, לדוגמה, למנגנוני ניווט במרחב תלת-ממדי, לא ניתן לחקור בקלות באמצעות חיות המודל המקובלות בתחום, שכן הן אינן מעופפות.
 
בסדרת הניסויים הראשונה שלהם (שתוארה במאמר שפורסם בשנת 2011 בכתב-העת המדעי Nature), חקרו ירצב ואולנובסקי כיצד יוצרים תאי הסריג מעין מפה המרשתת את המוח, ובתוך כך הפריכו את המודל המקובל ביותר בנושא, שבוסס אך ורק על מחקרים בחולדות, לגבי תפקידם של גלי מוח בתדרים מסוימים ביצירת דפוס הפעילות של תאים אלו. בסדרה שנייה של ניסויים (שתוארו במאמר שפורסם בשנת 2013 בכתב-העת המדעי Science) הם השתמשו בהתקן זעיר, אלחוטי, כדי למדוד את פעילותם של תאי עצב בודדים במוחות העטלפים בעודם עפים סביב עץ מלאכותי שהותקן במעבדה. באמצעות טכנולוגיה חדשנית זו הצליחו המדענים לראשונה לחקור כיצד מייצגים תאי המקום במוחם של עטלפים את המרחב התלת-ממדי, הנפחי, ולענות על השאלה, האם קיימת רזולוציה זהה לכל אחד משלושת ממדי המרחב (התשובה היא "כן"; נראה, כי כל תא מגיב במידת רגישות שווה לממדי האורך, הרוחב והעומק).
 
בנוסף למאמרים מדעיים פירסם ירצב גם מאמר המתאר את עבודתו עם עטלפים. המאמר, שהתפרסם בשנת 2013 בכתב-העת Science, זיכה אותו בפרס מטעם "אפנדורף" וכתב-העת Science בתחום הנוירוביולוגיה. באחרונה גם זכה בפרס דונלד ב. לינדסלי מטעם האגודה האמריקאית לחקר המוח. הפרס הוענק על תזת הדוקטורט הטובה ביותר בתחום הנוירוביולוגיה ההתנהגותית לשנת 2012. בכך היה מיכאל לישראלי הראשון שזכה בפרסים יוקרתיים אלה על עבודת מחקר שהתבצעה בישראל.
 
ירצב, אשר מודה כי הוא נהנה מההכרה לה זכתה עבודתו, מדגיש כי בעבורו הפרס האמיתי הוא הניסיון והידע שצבר בתהליך: "היו לי הכבוד והזכות להיות התלמיד הראשון של נחום, ואני מקנא בסטודנטים העתידיים שלו. זו הייתה חוויה נפלאה להיות חלק מקבוצת המחקר שלו".
 
בימים אלה, ד"ר ירצב הוא עמית מחקר באוניברסיטת פרינסטון, שם הוא מבצע מחקר בתר-דוקטוריאלי בקבוצתו של פרופ' קרלוס ברודי. הוא חוקר את הבסיס העצבי של קבלת החלטות, כולל האמצעים שבהם המוח מנתב מידע כדי להנחות את בחירותיו, ואת האופן בו משולב מידע חדש לתוך התהליך. בתוך כך הוא רוכש שיטות חדשות לחקר המוח, ובהן אופטוגנטיקה, שיטה המאפשרת לשלוט בפעילות העצבית באמצעות אור.
 
בעתיד הוא מתכנן לחזור לחקר עטלפים. "אני מתכנן לעבוד עם בעלי-החיים המופלאים האלה כדי לחקור כיצד מנחה המידע הזמין לנו בסביבתנו הקרובה את הבחירות שלנו, את הפעולות שלנו ואת ההחלטות שלנו", הוא אומר.
 
מיכאל ירצב נשוי לליזה, ואב לאריאל בן החמש. המשפחה אוהבת לצאת לנסיעות משותפות, במיוחד למקומות לא מוכרים, בהם הם יכולים להתנסות בחוויות חדשות.
 
 
 
ד"ר מיכאל ירצב. זיכרון מרחבי
עברית

בין אנליזה לסינתזה

עברית
 

מימין: ד"ר עזי צדוק, פרופ' עדה יונת, ד"ר אברי הברון, פרופ' זאב לוז ופרופ' גלעד הרן. פגישת מחזור

 
 
 
כ-500 בוגרי ובוגרות הפקולטה לכימיה במכון ובני משפחותיהם הגיעו באחרונה למכון ויצמן למדע לפגישת המחזור הראשונה של הפקולטה. כיכר הזיכרון עוצבה כ"שדרת זמן" שחולקה לפי עשורים – החל משנות ה-60 של המאה ה-20 ועד לשנות האלפיים, ושימשה רקע למפגש מחודש ולהחלפת חוויות. פרופ' דניאל זייפמן, נשיא מכון ויצמן למדע, ציין כי בוגרי מכון ויצמן למדע מהווים כרבע מנושאי תואר ד"ר במדעים בישראל. דיקן הפקולטה, פרופ' גלעד הרן, בירך את המתכנסים, וסקר בקצרה את התפתחות הפקולטה בשנים האחרונות, תוך שימת דגש ברוחב היריעה של העיסוק המדעי בה. יעל גורן-וגמן, מנהלת ארגון הבוגרים ומארגנת האירוע, דיברה על הקשר החזק שבין המכון לבין בוגריו, ועל תקוותה כי יוסיף להתהדק עם פתיחת "רשת חברתית עסקית" של בוגרי המכון.
 
בכנס נכחו בוגרים הממלאים כיום תפקידי מפתח באקדמיה, בתעשייה הכימית המתקדמת ובתעשיית הביו-טק והתרופות, ומשתלבים בעמדות מפתח בארץ ובעולם. ארבעה נציגים נשאו דברים, וסיפרו על המסלול הארוך שעברו מאז הימים שבילו במעבדות ועל המדשאות של מכון ויצמן למדע. פרופ' זאב לוז, אשר העמיד דורות רבים של מדענים וחוקרים, תיאר את התפתחות הפקולטה ב-50 השנים האחרונות, דרך האספקלריה של התהודה המגנטית הגרעינית – החל מראשית שנות ה-50 של המאה הקודמת ועד הטכנולוגיה המודרנית של היום. פרופ' עדה יונת, כלת פרס נובל בכימיה לשנת 2009, סיפרה על דרכה של חוקרת, מהעלאת שאלה מחקרית ועד קבלת ההכרה על מחקרה ארוך השנים. תת- ניצב בדימוס ד"ר עזי (אלעזר) צדוק, מי שהיה במשך שנים רבות ראש המחלקה לזיהוי פלילי של משטרת ישראל, סיפר על תפקידה של הכימיה בפענוח פרשיות פליליות, ביניהן כמה מהפרשיות המוכרות בארץ. ד"ר אברי הברון, מנכ"ל חברת "פרולור ביוטק", הצחיק את הקהל בתיאור עלילותיו ועלילות חבריו הסטודנטים בשנות ה-70 של המאה ה-20, וציין כי רבים מהם הפכו עם השנים לעמודי התווך של תעשיית הביוטכנולוגיה הישראלית.
 
ד"ר אברי הברון. עולם החלבונים
 
לד"ר הברון היכרות עמוקה עם תעשיית הביו-טק הישראלית עוד מימיה הראשונים, כאשר בפארק המדע "קריית ויצמן" שברחובות, בו שוכנות היום מאות חברות היי-טק, היו רק שלושה או ארבעה בניינים. בשנים שחלפו מאז כיהן במספר תפקידים ראשיים בכמה מהחברות המצליחות ביותר, והיה מעורב בפעילותן של 15 חברות הזנק.
 
ד"ר הברון קיבל תואר ראשון ושני בכימיה מהאוניברסיטה העברית בירושלים, והמשיך לתואר שלישי במחלקה לכימיה אורגנית במכון ויצמן למדע, בהנחיית פרופ' דב אלעד ופרופ' יוסי שפרלינג. בלימודיו נחשף לעולם המרתק של חקר החלבונים, ולמיגוון רחב של שיטות מחקר שהעניקו לו בסיס מוצק להמשך דרכו. לאחר קבלת מלגה מהמכון ללימודים בתר-דוקטוריאליים יצא לאוניברסיטת הרווארד, שם עבד על פיתוח חומרי ניגוד בתחום החדש של טומוגרפיה ממוחשבת. למרות התקדמותו בעולם האקדמי, החליט כי עתידו טמון במקום אחר, וכי דרוש לו יותר "אקשן" ממה שיש לאקדמיה להציע.
 
בשנת 1980 הזמין אותו ישראל מקוב, שמאוחר יותר כיהן כמנכ"ל חברת "טבע", לחזור לישראל ולהצטרף לצוות שייסד את חברת "אינטרפארם", חברה-בת של החברה השווייצרית "סרונו", כראש המחלקה למחקר ופיתוח. החברה רכשה מ"ידע" את הזכויות על התרופה "רביף" לטיפול בטרשת נפוצה, שפיתח פרופ' מישל רבל ממכון ויצמן למדע, וכך זכה ד"ר הברון להיות שותף לפיתוח התרופה הביוטכנולוגית הישראלית הראשונה שזכתה להצלחה רפואית ומסחרית בין-לאומית גדולה. לאחר מכן עבר לחברת "ביוטכנולוגיה כללית", שנוסדה ונוהלה על-ידי בוגר אחר של מכון ויצמן למדע, פרופ' חיים אביב. במשך 12 השנים שעבד שם, כסגן נשיא לפיתוח מוצרים, היה שותף למספר פרויקטים, חלקם קשורים לתגליות של מדעני המכון.
 
בשנת 1999 גויסו ד"ר הברון (כמדען ראשי) ובוגר אחר של המכון, ד"ר דוד הזלקורן (כמנכ"ל), להוביל את "כלל תעשיות ביוטכנולוגיות", חברה-בת של "כלל תעשיות", שנוסדה במטרה להשקיע בתעשיית הביו-טק. במשך ארבע שנים השקיעה החברה במספר חברות הזנק וליוותה אותן.
 
ד"ר הברון מכהן כיום כמנכ"ל חברת "פרולור ביוטק", חברה ביופרמצבטית ציבורית המעסיקה כ-30 עובדים – שליש מהם בוגרי מכון ויצמן למדע. החברה מצויה כרגע בשלב הניסויים הקליניים של גרסאות חדשות לתרופות ארוכות טווח המבוססות על חלבונים רקומביננטיים, אשר יהיו בעלות השפעה ממושכת יותר – וכך יחסכו את הצורך להזריקן לעיתים תכופות. ב-28 באוגוסט השנה הודיעה חברת "פרולור ביוטק" על חתימת ההסכם לרכישתה בידי חברת הפרמצבטיקה האמריקאית "אופקו", בעסקה הגדולה ביותר שנעשתה עד כה בתחום הביו-פרמצבטיקה בישראל. עם השלמת העסקה ממשיכה החברה לפעול במתכונת הנוכחית מאותו מקום: פארק המדע ברחובות.
 
בדבריו לבוגרי הפקולטה לכימיה אמר ד"ר הברון: "בעשור הרביעי להקמתה של התעשייה הביוטכנולוגית הישראלית, ברור שמדעני הפקולטה לכימיה במכון ויצמן למדע ובוגריה תרמו תרומה חשובה ביותר להצלחתה".
 
 
מימין: ד"ר עזי צדוק, פרופ' עדה יונת, ד"ר אברי הברון, פרופ' זאב לוז ופרופ' גלעד הרן. פגישת מחזור
עברית

תוצרת המכון - למדנו כיצד ללמוד

עברית
ד"ר דני קנדל. מימשק לתעשייה
ד"ר דני קנדל. מימשק לתעשייה
 
 
 
"תקופת לימודי במכון הייתה התקופה היפה בחיי", אומר ד"ר דני קנדל, מנהל המחלקה למחקר מתקדם של חברת KLA-Tencor ישראל, העוסקת בפיתוח ובייצור של מערכות לבדיקות איכותם של שבבי סיליקון. KLA-Tencor היא ענקית אמריקאית בין-לאומית, והענף הישראלי של החברה ממוקם בשני מוקדים, במגדל העמק וביקנעם.
 
קנדל נולד בקריית אונו. אמנם, הוריו סירבו לשלוח אותו לפעילויות לילדים שוחרי מדע במכון ויצמן למדע, אבל כשהגיע לבית-הספר התיכון, "וכבר הייתה לי שליטה רבה יותר על גורלי", כדבריו, השתתף בקורסי תיכנות באוניברסיטת תל-אביב. אחרי שירות צבאי בנח"ל, כולל השתתפות בהקמת קיבוץ טללים בנגב, והשלמת תואר ראשון בפיסיקה ובמתמטיקה באוניברסיטה העברית, הוא הגיע בסופו של דבר למכון.
 
את עבודת המחקר שלו לקבלת תואר שני בפיסיקה, אשר התמקדה בפיסיקה גרעינית תיאורטית, עשה בהנחיית פרופ' מיכאל קירסון מהמחלקה לפיסיקה של חלקיקים (כיום, המחלקה לפיסיקה של חלקיקים ואסטרופיסיקה). זו, כאמור, הייתה התקופה היפה בחייו. "עבדנו קשה מאוד. הקורסים היו תובעניים במיוחד, אבל אחרי כל העבודה הקשה הרגשנו שאנחנו באמת מצליחים להבין דברים. אין תענוג גדול יותר מאשר להבין עוד משהו על העולם. כל המאמץ, לילות העבודה, המתח – כל אלה נעלמו מתחת לגלי הסיפוק ששטפו אותנו ברגע שהשגנו תובנה חדשה".
 
את לימודי הדוקטורט (פיסיקה סטטיסטית) עשה בהנחיית פרופ' איתן דומאני במחלקה לפיסיקה של מערכות מורכבות. בין לבין התחתן עם דיצה אברבוך, גם היא דוקטורנטית במכון, מקבוצת המחקר של פרופ' איתמר פרוקצ'יה. בהמשך נולדו להם שלושה ילדים. הוא ביצע מחקר בתר-דוקטוריאלי באוניברסיטת מרילנד ובאוניברסיטת הרווארד, וחזר למכון כחוקר בכיר במחלקה לפיסיקה של מערכות מורכבות.
 
אבל האפשרות לביצוע מחקר מדעי מתוך מימשק קרוב יותר לתעשייה משך אותו, והוא הצטרף למחלקת המחקר והפיתוח של חברת KLA-Tencor ישראל במגדל העמק. "אומרים לנו שקצב המיזעור של התקנים אלקטרוניים יואט, ואולי אף ייפסק", הוא אומר, "אבל בינתיים, משנה לשנה נעשים ההתקנים שהתעשייה מייצרת קטנים יותר וצפופים יותר, דבר שמציב אתגר משמעותי בפני מי שבודק את איכות המעגלים המשולבים ואת אמינותם. הדיוק הנדרש כיום הוא ברמה של פחות מננומטר אחד".
 
כיום, כשהוא כבר עומד בראש מחלקת המחקר המתקדם של הענף הישראלי של החברה, שומר ד"ר קנדל על קשר מתמיד, הן עם מדעני המכון והן עם חבריו לספסל הלימודים במכון. "הלימודים במכון היו, בשבילי ובשביל חברי, חוויה מכוננת. למדנו כיצד ללמוד, כיצד לבצע מחקר, איך לשאול שאלה, איך לנסות לענות עליה. אם אתה יודע את זה, השמיים הם הגבול. אם תעשה את זה נכון, תוכל לעשות כל דבר, ולהמציא כל דבר שתרצה".
 

KLA-Tencor

 
בדיקת איכות של שבבי סיליקון היא אתגר מורכב, במיוחד כשמערכות הבדיקה מבוססות על גלים של אור נראה, שאורך הגל שלו יכול להיות, לכל הפחות, 250 ננומטרים. מדובר בכלי "גס" למדי ביחס למדידה שהוא נדרש לבצע (עובי של קו בודד בשבב סיליקון מודרני הוא כ-20 ננומטרים בלבד) – כמעט כמו שפיל יתבקש לחוש בגרגר חול בודד מתחת לכף רגלו. המערכת של KLA-Tencor משתמשת במישרין ובעקיפין בטכניקות אופטיות שונות, ובהן דימות ומדידה של פיזור אור מהחלק הנמדד. תוצאות המדידות מעובדות באמצעות מערכות תוכנה, גם הן מבית היוצר של החברה.
עברית

עיבוד נתונים

עברית
אורחת המדור: פרופ' יסמין פישר, אוניברסיטת קיימברידג' ומרכז המחקר של חברת "מייקרוסופט", קיימברידג'
 
 
"מערכות ביולוגיות הן מערכות מורכבות מאוד", אומרת פרופ' יסמין פישר, ממרכז המחקר של חברת "מייקרוסופט" בקיימברידג', אנגליה, ומאוניברסיטת קיימברידג'. "התרשימים בהם נהוג להשתמש כדי לתאר תהליכים ביולוגיים הם איורים סטטיים, ולכן ממחישים באופן חלקי בלבד את התהליכים הדינמיים המתרחשים בתא. הפער הזה הוא אחד הדברים שהובילו להבנת הצורך בשפות חישוביות, שמעצם טיבן מאפשרות לתאר תהליכים דינמיים". כיום נחשבת פרופ' פישר למובילה עולמית בתחום מדעי צעיר, בו מהווים מודלים ממוחשבים כלי מרכזי בחקר מדעי החיים. החזון שלה הוא, שיום אחד יהפכו הכלים החישוביים לסטנדרטיים במדעי החיים – בדומה לאופן המובן מאליו בו משתמשים כיום בציוד מיקרוסקופיה או במערכות לריצוף די-אן-אי.
 
פרופ' פישר הגיעה ללימודי דוקטורט במכון ויצמן למדע לאחר שהשלימה תואר ראשון ותואר שני בביולוגיה באוניברסיטת בן גוריון בנגב, בקבוצת המחקר של פרופ' שי זילברברג. בלימודי הדוקטורט במכון, בקבוצה של פרופ' מיכל שוורץ במחלקה לנוירוביולוגיה, חקרה פרופ' פישר את הדו-שיח בין המערכת החיסונית לבין מערכת העצבים המרכזית.
 
במהלך לימודיה הבינה פרופ' פישר, שכדי להתמודד עם המורכבות העצומה של מערכות ביולוגיות, אפילו הפשוטות שבהן, יש צורך להיעזר בשיטות חישוביות. בעקבות תובנה זו נשארה במכון לאחר סיום לימודי הדוקטורט, כדי לבצע מחקר בתר-דוקטוריאלי בקבוצתו של פרופ' דוד הראל מהמחלקה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית. פרופ' הראל פיתח, בשנות ה-80 של המאה ה-20, שפת תיכנות חזותית הקרויה Statecharts, שבאמצעותה ניתן לתאר את תהליכי הפעולה של מערכות מורכבות. מחקרים אלה הובילו להבנה, כי אפשר לתאר מערכות ביולוגיות מורכבות באותם אמצעים בהם מתארים מערכות תעופה. בעקבות זאת החלו מדענים בכל העולם להשתמש בכלים ממוחשבים כדוגמת Statecharts לחקר תאים חיים. "מאחר ש-Statecharts היא שפה חזותית, היא אינטואיטיבית יחסית וקלה לשימוש, גם בשביל ביולוגים", אומרת פרופ' פישר. היא הצטרפה למחקרים שנעשו בקבוצתו של פרופ' הראל, אשר התמקדו בשימוש במחשבים כדי למפות את תהליך ההתפתחות של נמטודה הקרויה
C. elegans – ומשמשת במחקרים בסיסיים רבים.
 
בהמשך ביצעה מחקר בתר-דוקטוריאלי נוסף בקבוצתו של פרופ' תומס הנזינגר ב-EPFL שבלוזאן, שווייץ, שם העמיקה והעשירה את ניסיונה בשיטות חישוביות. היא טבעה את המונח Executable Biology, המתאר מודלים חישוביים אשר משמשים להדמיית תהליכים ביולוגיים. יחד עם פרופ' הנזינגר טענה, כי מחקרים המבוססים על שיטות חישוביות יכולים לא רק לסייע למדענים לעשות סדר בתוך המורכבות העצומה, אלא גם להצמיח גישה מדויקת, פורמלית וכמותית למחקר במדעי החיים. "מודל ממוחשב מתחיל בהשערה. כאשר מארגנים את התוצאות הניסיוניות בשפה הפורמלית שבה בנוי המודל, אפשר להשוות בין השניים ולהבחין במהירות בפערים. הפערים האלה הם שמאפשרים לשפר את המודל ולהביאו לרמת דיוק גבוהה יותר, ובהתאם לכך לתכנן ניסויים חדשים", אומרת פרופ' פישר.
 
עם סיום עבודתה עם פרופ' הנזינגר נוסדה בחטיבת המחקר של חברת "מייקרוסופט" בקיימברידג', אשר עוסקת במחקר חישובי, מחלקה המתמקדת בביולוגיה. פרופ' פישר הוזמנה להצטרף לקבוצה העוסקת במחקר ובפיתוח של כלים ועקרונות חישוביים. מאוחר יותר הוצע לה גם לעמוד בראש קבוצת מחקר באוניברסיטת קיימברידג'.
 
בימים אלה היא עסוקה בשיתופי פעולה ארוכי טווח עם קבוצות של ביולוגים ניסיונאים, במטרה לחקור את תהליכי קבלת ההחלטות בתאים. באחד מהמחקרים היא מנסה להבין כיצד משתבשת התפתחותם של תאי דם אצל חולי לוקמיה. במחקר אחר היא לומדת את מסלולי העברת האותות ב-C. elegans – מחקר בסיסי שעשוי לסייע בהבנת תהליכים סרטניים. מנגנוני העברת האותות נשמרו היטב במהלך האבולוציה, ועקרונות הפעולה שלהם דומים למדי בנמטודות ובבני-אדם. ממצאים אחרונים של חברי קבוצתה ממחישים את היתרונות שבמידול חישובי, חיזוי וניסוי. באחרונה הם גילו מנגנון מולקולרי חיוני שבאמצעותו מסנכרנים התאים המתפתחים את מחזורי החיים שלהם, ולאחר מכן הם "שוברים" את הסינכרון כדי להתפתח בכיוונים שונים.
 
הקריירה המדעית שלה הרחיקה אותה מישראל למשך למעלה מעשור, ופרופ' פישר, דור שביעי בארץ, מודה כי הניתוק מהארץ אינו פשוט. "אני חשה שהמכון הוא מעין בית בשבילי. העובדה שהתחנכתי כאן הייתה ותמיד תישאר מקור גאווה בשבילי".  
 
 פרופ' יסמין פישר
עברית

להתחבר למוח

עברית
 
 
להחזיר ראייה לעיוורים – זהו החזון של פרופ' יעל חנין. מדובר כמובן במשימה רחוקת-טווח, אך מטרתה המיידית יותר של חנין מציתה גם היא את הדמיון: לתקשר עם מערכות עצביות באמצעות התקן ננו-טכנולוגי.
 
האתגר העצום במחקר שלה, מסבירה פרופ' חנין, ראש המרכז לננו-מדע וננו- טכנולוגיה באוניברסיטת תל-אביב, טמון, בין היתר, בצורך לגשר בין שני עולמות: עולם הפיסיקה וההנדסה מצד אחד, והביולוגיה מצד אחר. התקנים הנדסיים הם קשיחים בדרך כלל, לעומת הרכות והגמישות של רקמות ביולוגיות. יתר על כן, התקשורת בכל אחד מהעולמות נעשית בשפה שונה. בהתקנים הנדסיים מועבר החשמל בצורת זרם אלקטרונים, אך בתוך העצב, למשל, מועברים אותות חשמליים באמצעות זרימת יונים בתוך תמיסה.
 
כלומר, אם רוצים לשתול בגוף האדם התקן שיחליף חלק פגום של מערכת העצבים, כמו הרשתית, אין די בכך שההתקן יתאים לרקמות הגוף מבחינת החומר: הוא חייב גם לתקשר עם רקמות אלה בשפתן. איך מתגברים על קשיי ה"תרגום"?
 
פרופ' חנין מציעה לפתור את הקושי באמצעות התקנים ננו-טכנולוגיים: שתלים זעירים העשויים מננו-צינורות פחמן. בזכות המבנה האטומי הייחודי שלהם, משלבים צינורות אלה גמישות עם חוזק יוצא דופן. אך אולי חשובה ביותר היא העובדה, שננו-חומרים אלה יוצרים פני שטח גדולים במיוחד, דבר המאפשר למדענים להעביר מסרים בין האלקטרודות שבהתקן לבין רקמת העצב. בנוסף, הרקמה העצבית נצמדת היטב למשטחים כאלה וצומחת עליהם.
 
התקנים אלה הם בעלי פוטנציאל רב בקידום חקר המוח, כולל הבנת מחלות נוירולוגיות והשפעות התרופות על המוח. אך בנוסף למחקר הבסיסי המתבצע במעבדתה של פרופ' חנין, החזון הוא לשתול יום אחד שתלים כאלה בעיני בני אדם כדי להחליף רשתית שאינה מתפקדת – למשל עקב מחלה שכיחה בזיקנה הקרויה ניוון המקולה (age-related macular degeneration), הגורמת לאובדן ראייה. השתל יקלוט את האותות מהעולם החיצון, ממש כמו הרשתית, ויעביר אותם לתאי העצב במוח בשפתם העצבית.
 
לא מדובר במדע בדיוני. שתלים המתקשרים עם רקמה עצבית כבר מושתלים באופן כמעט שגרתי לתוך האוזן כדי להחליף רקמה עצבית פגומה. אך שתל רשתית הוא קטן הרבה יותר משתל שבלול, ולכן כרוך פיתוחו בקשיים רבים יותר. מספר שתלי רשתית כבר פותחו, כולל אחד שאושר להשתלה בבני אדם בארה"ב ובאירופה. בארץ מפתחת חברת "ננו-רטינה" – בה משמשת פרופ' חנין כיועצת – שתלים כאלה, בטכנולוגיה ייחודית משלה. אך לדברי פרופ' חנין, כל התחום נמצא עדיין בתחילת דרכו: "הוכח באופן עקרוני כי ניתן לייצר שתלים כאלה, מה שקרוי proof of principle, אך אנחנו נמצאים היום בערך באותו מקום בו הייתה תעשיית המטוסים כאשר הצליחו המטוסים הראשונים להתרומם מעל האדמה ולטוס כמאה מטר".
 
במעבדתה, בבית-הספר להנדסת חשמל של אוניברסיטת תל-אביב, משתמשת פרופ' חנין בחלק מהשיטות המדעיות שלמדה במהלך לימודיה לתואר שני ושלישי בפיסיקה ניסיונית במרכז התת-מיקרוני של מכון ויצמן למדע: חקר תנועת המטען החשמלי, איפיון מוליכים למחצה, וציפוי חומרים בננו-שכבות. כמו כן, היא עובדת בחדרים נקיים ובמיקרוסקופ אלקטרוני, ממש כמו אלה שהכירה במכון. פרופ' חנין: "הרקע שלי בפיסיקה איפשר לי להיכנס לתחומים רבים, ולערוך ניסויים על פי העקרונות שלמדתי במכון. כל תחום הוא מיוחד במינו, אך הרעיונות הבסיסיים מתחברים בדרך כלל למונחים פיסיקליים".
 
עבודת הדוקטורט של חנין, בהנחיית פרופ' דן שחר, במחלקה לפיסיקה של חומר מעובה במכון, התמקדה במערכות אלקטרוניות דו-ממדיות. בלימודים בתר-דוקטוריאלים, באוניברסיטת וושינגטון שבסיאטל, החלה לעסוק במחקר רב-תחומי, המשלב פיסיקה עם כימיה, הנדסת חשמל, מדע החומרים וביולוגיה, שהוביל אותה לתחום הנוכחי. מאז שחזרה לארץ והצטרפה לסגל אוניברסיטת תל אביב, בשנת 2003, זכתה פרופ' חנין להכרה על מחקריה בארץ ובעולם. היא נמנית עם מייסדיה של אקדמיה עולמית צעירה (Global Young Academy), ומונתה באחרונה לאקדמיה הצעירה למדעים, הפועלת בחסות האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים.
 
למרות שבמחקרה הנוכחי התרחקה פרופ' חנין מהנושאים בהם עסקה בלימודיה במכון ויצמן, ההתנסות שלה כסטודנטית במכון ממשיכה ללוות אותה בעבודתה באוניברסיטה. "מהרגע שהגעתי למכון, קיבלתי את מלוא המשאבים – את המלגה, את הגישה למעבדות. המסר היה: רק תלמדו ותצליחו". אותו המסר שואפת פרופ' חנין להעביר היום לסטודנטים שלה: "עד היום, חוויית הלימודים שלי במכון משמשת לי כדוגמה. המכון נותן לסטודנטים את הבית ואת הסביבה האופטימליים להתפתחותם כחוקרים".
 
את המחקר שלה עורכת פרופ' חנין באופן כה אינטנסיבי, עד שבשעות הפנאי היא זקוקה לפעילות אינטנסיבית לא פחות כדי להתנתק מהמחשבות על עבודתה. החופשות האהובות עליה הן טיולים רגליים ארוכים, באירלנד, בסקוטלנד וביפן, בהם הלכה כ-20 ק"מ ביום ולנה בכפר אחר בכל לילה. גם בתחביבה הנוסף, קריאת ספרים, מבקשת חנין להתרחק מנושאי המחקר שלה, והיא מתמקדת בעיקר בהיסטוריה, ובמיוחד בכל הקשור להתנהלות בני האדם כחברה וכקבוצה.
 
כאשה העובדת בתחום שנחשב באופן מסורתי לגברי, טבעי שפרופ' חנין נותנת את דעתה על מקומן של נשים במדע. היא האשה היחידה בין 27 חברי הסגל במחלקה לאלקטרוניקה פיסיקלית באוניברסיטת תל-אביב. המרכז שבראשו היא עומדת כולל כ-70 מדענים, ביניהם פחות מ-10 נשים. לדעתה, חשוב לזהות ממה נובע המצב, כדי לתקן אותו: "לא נתקלתי בשום חסמים כאשה, לא בלימודי במכון ויצמן ולא מאוחר יותר. הבעיה מתחילה עוד לפני תחילת הלימודים, בשלב הבחירה. הרבה גברים בוחרים בהנדסת חשמל מבלי לדעת בדיוק במה מדובר, כי נאמר להם שזה מקצוע טוב. בדיוק באותה מידה, הוא יכול להיות מקצוע טוב לנשים, אך לשם כך חייבים לשנות את הדימוי שלו. כך, למשל, יש הרבה יותר נשים בלימודי הנדסה ביו-רפואית, כי לתחום זה יש דימוי של עיסוק טיפולי וענוג, בניגוד להנדסת חשמל. אך הדבר מנותק לחלוטין מהמציאות – גם בהנדסת חשמל ישנם יישומים העשויים לרפא מחלות או לשפר את חיי האדם".
 
עברית

עמודים